Londra avertizează cu privire la existența unei flote fantomă de petroliere a Rusiei

Distribuie pe:

În pofida cooperării dintre Londra și aliații săi în privința sancțiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, Moscova își înmulțește mijloacele de a le ocoli, în special datorită formării unei “flote fantomă de petroliere”, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat miercuri.

“Suntem îngrijorați de dovezile tot mai numeroase că Rusia a reușit să ocolească sancțiunile, în special prin intermediul statelor terțe și al flotelor fantomă de petroliere”, a scris Comisia pentru afaceri europene a Camerei Lorzilor, însărcinată cu redactarea raportului, notează AFP, preluat de Agerpres.

În această problemă, “Regatul Unit și aliații săi trebuie să ia măsuri decisive”, potrivit documentului.

Embargo petrolier, plafonarea prețului țițeiului rusesc incluzând interdicția de a furniza servicii care să permită transportul maritim (comerț, mărfuri, asigurări, armatori etc.) pentru companiile cu sediul în UE, țările G7 și Australia, un mecanism similar pentru produsele petroliere: numeroase sancțiuni occidentale având ca scop să lovească profitul financiar al Rusiei.

Pentru a ocoli aceste sancțiuni, Moscova și-a redus dependența de serviciile maritime occidentale prin construirea unei “flote fantomă” de petroliere, cumpărând nave vechi cărora le oferă propriile servicii de asigurare, potrivit Rystad Energy.

“179 de petroliere pline din flota fantomă rusă au părăsit porturile ruse în noiembrie 2023”, a afirmat institutul economic ucrainean KSE din Kiev în raportul său “Russian Oil Tracker” din decembrie.

În octombrie 2023, flota fantomă a permis exportul a aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi de țiței și 800.000 de barili pe zi de produse petroliere, potrivit institutului KSE.

În plus, raportul parlamentar indică faptul că “lacunele și deficiențele rezultă din divergențele dintre regimurile de sancțiuni, ceea ce slăbește eficiența acestora”, solicitând ca acestea să fie “cât mai limitate posibil”.

(Foto: depositphotos.com)

Lasă un comentariu