Noutăți privind internarea nevoluntară a persoanelor cu tulburări psihice

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 91, din 31 ianuarie 2024, a fost publicată Ordonanța nr. 18/2024 pentru modificarea Legii nr. 487/2002 privind sănătatea mintală și protecția persoanelor cu tulburări psihice.

Modificarea din noul act normativ vizează art. 55 din legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, referitor la internarea nevoluntară a bolnavilor, în sensul că astfel de internări pot fi făcute și în cadrul secțiilor de psihiatrie ale altor instituții spitalicești (nu numai în spitalele de psihiatrie, cum este în prezent), dacă acestea au condiții adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiții specifice.

Conform notei de fundamentare, modificarea este justificată de existența unor secții de psihiatrie și în cadrul spitalelor universitare, județene, municipale, clinice sau de urgență, astfel fiind creată posibilitatea creșterii accesului la astfel de servicii, limitate până acum numai la cele oferite de instituțiile de specialitate.

Restrângerea internărilor nevoluntare doar la instituțiile de specialitatea a dus la disfucționalități în acest domeniu, printre care supraaglomerarea, lipsa de personal sau precaritatea condițiilor de cazare și tratament.

Legea nr. 487/2002 prevede că solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se poate face de către medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană, de familia persoanei, de reprezentanții serviciilor abilitate ale administrației publice locale și de reprezentanții poliției, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.

De asemenea, legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice precizează că, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse și după aprecierea oportunității internării nevoluntare, medicul psihiatru are obligația să informeze imediat persoana respectivă cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum și de a informa reprezentantul personal sau legal al pacientului, în termen de cel mult 72 de ore, asupra acestei hotărâri.

Dacă medicul psihiatru consideră că nu există motive medicale pentru internare nevoluntară, nu va reține persoana adusă și va înscrie decizia sa, cu motivarea respectivă, în documentația medicală.

Noul act normativ a intrat în vigoare la 3 februarie 2024, dată de la care internările nevoluntare pot fi făcute în orice instituție medicală care dispune de secție de psihiatrie, atât în cadrul spitalelor de psihiatrie, cât și în cadrul spitalelor universitare, județene, municipale, clinice sau de urgență, astfel fiind creată posibilitatea creșterii accesului la astfel de servicii. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu