ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Rusia: Contracandidatul anti-război a lui Putin poate fi scos din cursă de comisia electorală

Candidatul anti-război la alegerile prezidențiale din Rusia, Boris Nadejdin, a declarat luni că un grup de lucru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) ar fi descoperit că 15% din semnăturile susținătorilor pe care le-a depus pentru a-și susține candidatura la alegeri nu sunt valide, relatează Reuters.

Acest procent, dacă se confirmă, este de trei ori mai mare decât rata de eroare permisă și ar constitui un motiv pentru comisie să îl descalifice pe Nadejdin să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin în alegerile din martie.

Comisia Electorală Centrală va lua o decizie finală în această privință miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nadejdin.

Nadejdin a declarat pe Telegram că va face apel la Curtea Supremă dacă CEC va refuza să îl înregistreze.

Boris Nadejdin a prezentat săptămâna trecută comisiei electorale semnăturile a peste 100.000 de susținători din întreaga Rusie, în cadrul eforturilor sale de a face ca numele său să fie trecut pe buletinul de vot.

Comisia Electorală Centrală a declarat vineri că analiza inițială a semnăturilor arată că unii dintre cei înscriși pe listele de susținători ai lui Nadejdin sunt de fapt persoane decedate.

Nimeni nu se așteaptă ca Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, să câștige, chiar dacă i se va permite să participe la scrutin, având în vedere dominația și controlul îndelungat al lui Putin asupra statului rus.

Dar campania sa a captat atenția oamenilor datorită opoziției sale categorice față de ceea ce Kremlinul numește “operațiunea militară specială” în Ucraina. Nadejdin spune că Putin a făcut o “greșeală fatală” prin lansarea acesteia și s-a angajat să pună capăt conflictului prin negocieri.

Ucraina: Kievul are nevoie să recruteze și mai mulți soldați

Pentru a avea succes în respingerea atacurilor rusești pe front, Ucraina trebuie să recruteze mai mulți soldați, consideră generalul de brigadă al Bundeswehr-ului german (armata), Christian Freuding, citat de dpa. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut într-un interviu pentru televiziunea italiană RAI că preconizează o “resetare” care presupune înlocuirea unui număr de lideri guvernamentali, nu numai în sectorul militar, potrivit Reuters.

“Ucraina va trebui cu siguranță să mobilizeze mai mulți soldați, fie și numai din cauza numărului de pierderi din câte putem vedea”, a afirmat șeful Centrului pentru situația din Ucraina din cadrul Ministerului

Apărării german pentru grupul german de media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), în comentarii publicate luni.

Freuding a menționat de asemenea necesitatea rotației trupelor ucrainene, dintre care unele se află pe front de 24 de luni. Modul și amploarea mobilizării fac obiectul unor dezbateri aprinse în prezent, în Ucraina.

Generalul de brigadă german are o poziție critică față de informațiile ce parvin de la Kiev privind o ruptură între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și comandantul său, șef Valeri Zalujnîi.

“Nu ne putem uita în culise”, a spus el, “dar, desigur, observăm aceste discuții între conducerea militară și cea politică”. “Și bineînțeles că sperăm că Ucraina își va menține unitatea care a făcut-o puternică în apărarea țării în ultimele luni și ani”, a declarat acesta. “O astfel de discuție este de asemenea semnul distinctiv al unui stat democratic. Dar pe termen lung, ea nu este fa-vorabilă eforturilor de apărare”, a adăugat el.

Ucraina luptă împotriva unei invazii pe scară largă declanșate de Rusia la 24 februarie 2022.

Președintele ucrainean a declarat într-un interviu difuzat duminică seara că ia în considerare înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, și nu doar din armată, pentru a se stabili cine va conduce țara în continuare, relatează Reuters.

Speculațiile s-au intensificat în ultima săptămână în Ucraina cu privire la demiterea iminentă a comandantului șef al armatei Valeri Zalujnîi de către Volodimir Zelenski. Cei doi ar fi în dezacord în ceea ce privește modul de combatere a invaziei ruse, care durează de aproape doi ani.

“Este o chestiune legată de persoanele care vor conduce Ucraina”, a declarat Zelenski la televiziunea italiană de stat RAI, întrebat despre Zalujnîi. Comentariile sale au fost exprimate în limba italiană.

“Este necesară o resetare, mă refer la înlocuirea unui număr de lideri în stat, nu numai în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării”, a afirmat el.

Zelenski a spus că, pentru a introduce schimbările necesare, “am în vedere ceva serios care nu privește o singură persoană, ci direcția conducerii țării”.

“Dacă vrem să câștigăm trebuie să tragem cu toții în aceeași direcție, nu putem fi descurajați, trebuie să avem energia potrivită și pozitivă, negativismul trebuie lăsat acasă. Nu putem accepta atitudinea de a ne da bătuți”, a declarat președintele ucrainean.

Divergențele dintre cei doi au ieșit la iveală de când contraofensiva ucraineană lansată anul trecut nu a obținut decât câștiguri limitate împotriva forțelor ruse bine consolidate de-a lungul liniei frontului de 1.000 de km în sudul și estul Ucrainei.

În noiembrie, Zalujnîi a acordat un interviu unei instituții media occidentale în care a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură, ceea ce i-a atras reproșuri din partea președintelui.

Săptămâna trecută, în timp ce speculațiile cu privire la demiterea sa se intensificau, el și-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune CNN în favoarea unor noi mijloace electronice de război.

Zalujnîi a mai spus că unele instituții ucrainene împiedică țara să-și atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forță de luptă eficientă care să egaleze superioritatea numerică a Rusiei, notează Reuters.

Israel: Guvernul aduce 65.000 de lucrători străini pentru a-i înlocui pe palestinieni

Guvernul israelian a anunțat duminică recrutarea a 65.000 de lucrători străini din India, Sri Lanka și Uzbekistan pentru a relua construcțiile suspendate după 7 octombrie, când muncitorii palestinieni au fost trimiși acasă în urma atacului Hamas, relatează Reuters.

Circa 72.000 de lucrători palestinieni erau angajați în construcții în Israel înainte de atac, care a determinat guvernul să-i concedieze și să-i expulzeze din Israel din motive de securitate.

Circa 20.000 de muncitori străini au rămas în țară, dar aproape jumătate din siturile în construcție din Israel au fost închise din cauza crizei de mână de lucru.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Locuințelor a declarat că un nou grup de muncitori este așteptat să sosească în următoarele săptămâni, în contextul în care guvernul încearcă să evite un blocaj în furnizarea de apartamente noi care riscă să crească din nou prețul proprietăților imobiliare.

Atac cu dronă asupra unei baze americane din Siria. 7 kurzi au murit

Șapte combatanți ai forțelor conduse de kurzi au fost uciși într-un atac cu dronă care a vizat o bază americană din estul Siriei unde sunt staționate, a anunțat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

Atacul, revendicat de “Rezistența islamică din Irak”, o rețea de luptători proveniți din grupurile armate pro-iraniene, survine după loviturile lansate ca represalii de Statele Unite în noaptea de vineri spre sâmbătă împotriva forțelor de elită iraniene și a grupărilor armate pro-iraniene din Siria și Irak, soldate cu cel puțin 45 de morți.

“Șapte membri ai Forțelor Democratice Siriene (SDF, dominate de kurzi) prezente la baza americană din Al-Omar, în regiunea Deir Ezzor, au fost uciși”, a declarat OSDO, care a precizat că în jur de 20 de persoane au fost rănite în urma atacului.

Potrivit ONG-ului cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o vastă rețea de surse în Siria, atacul a vizat o secțiune în care sunt staționate forțele speciale ale SDF în această bază aflată pe unul din cele mai mari câmpuri petroliere din Siria.

Într-un comunicat, SDF a denunțat “un atac terorist comis cu o dronă kamikaze (...) care a vizat o academie de pregătire militară din Al-Omar”.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a declarat pentru AFP că acesta a fost “primul atac al grupărilor pro-iraniene împotriva bazelor americane de la loviturile” lansate de SUA la sfârșitul săptămânii trecute.

Într-un comunicat publicat pe mai multe canale de Telegram apropiate facțiunilor armate pro-iraniene, “Rezistența islamică din Irak” a revendicat responsabilitatea pentru atacul “lansat duminică, 4 februarie, cu ajutorul unei drone împotriva bazei de ocupație americane de pe câmpul petrolier Al-Omar de pe teritoriului sirian”.

Moscova: Ministerul rus de externe a convocat-o pe ambasadoarea Israelului pentru comentarii inacceptabile”

Ministerul de Externe rus o va convoca pe ambasadoarea Israelului în Rusia, Simona Halperin, în legătură cu unele comentarii “inacceptabile” pe care le-a făcut într-un interviu acordat cotidianului Kommersant, relatează luni agenția rusă oficială de presă TASS, potrivit Reuters.

Potrivit MAE rus, Simona Halperin a denaturat poziția de politică externă a Rusiei în interviul acordat cotidianului rus Kommersant, publicat duminică.

“În legătură cu declarațiile publice inacceptabile ale ambasadorului israelian, care denaturează abordările politicii externe a Rusiei și realitățile istorice, Halperin va fi convocată la Ministerul Afacerilor Externe”, indică instituția de politică externă de la Moscova, conform TASS.

Diplomația rusă a calificat afirmațiile lui Halperin drept “un început extrem de nereușit” al misiunii sale diplomatice, care a început în decembrie.

În interviu, ambasadoarea Israelului l-a criticat pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru minimalizarea importanței Holocaustului și a afirmat că Rusia este prea prietenoasă cu gruparea islamistă palestiniană Hamas.

“Israelienii nici măcar nu ar trebui să dea impresia că pot face astăzi orice vor pentru că au suferit în cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Serghei Lavrov în ianuarie, într-o conferință de presă în care a făcut bilanțul diplomației ruse pe anul trecut, referitor la războiul din Fâșia Gaza.

“Da, a fost Holocaustul, această crimă teribilă, dar a fost și genocidul tuturor popoarelor Uniunii Sovietice, care au suferit la fel de mult, întrucât reprezentanți ai acestora au fost exterminați în diferite lagăre de concentrare”, a afirmat ministrul de externe rus.

Moscova critică Israelul, reproșându-i numărul mare de victime în rândul populației civile în Fâșia Gaza.

Din toamna anului trecut, când a început războiul în Fâșia Gaza în urma unui atac sângeros fără precedent al comandourilor Hamas în comunitățile din sudul Israelului, delegații ale Hamas au vizitat în două rânduri Moscova, fiind primite de emisarul rus pentru Orientul Mijlociu, viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov.

(AGERPRES)

Lasă un comentariu