Încălzirea globală, combătută cu o “umbrelă” uriașă de soare!

Distribuie pe:

Pentru a reduce efectele încălzirii globale, oamenii de știință au propus mai multe soluții, printre care împrăștierea de praf în spațiu sau construirea unui scut din bule spațiale, cu scopul de a bloca o cantitate mică, dar crucială de radiație solară. Experții chiar au calculat că dacă doar ceva mai puțin de 2% din radiația Soarelui ar fi blocată, ar fi destul pentru a răci Pământul cu 1,5 Celsius în doar doi ani.

Recent, oamenii de știință din Institutul de Cercetare Spațială Asher de la Institutul de Tehnologie Technion - Israel, citați de digi24.ro, susțin că sunt pregătiți să construiască un prototip de parasolar spațial cu care să demonstreze că această idee funcționează.

Pentru a bloca destulă radiație solară, umbrela ar trebui să aibă aproape 3 milioane de kilometri pătrați (cam de mărimea Argentinei). Însă, un parasolar atât de mare ar cântări cel puțin 2,5 milioane de tone și ar fi prea greu de lansat în spațiu, așa că proiectul implică lansarea mai multor parasolare mai mici, de doar 9 metri pătrați, investiția pentru a face o demonstrație fiind de 10-20 de milioane de dolari. Aceste “umbreluțe” nu ar bloca complet lumina Soarelui, ci ar crea o umbră difuză pe suprafața Pământului.

Susținătorii proiectului spun că un parasolar spațial nu ar elimina nevoia de a renunța la combustibilii fosili, principalii vinovați pentru schimbările climatice. Chiar dacă emisiile de gaze de seră s-ar reduce imediat la zero, există deja cantități excesive de dioxid de carbon în atmosferă care duc la creșterea temperaturilor. Pământul este pe punctul de a cunoaște o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius față de media preindustrială, acesta fiind punctul din care riscul de apariție a fenomenelor meteo extreme (furtuni, secetă, valuri de căldură și incendii) crește semnificativ, iar supraviețuirea oamenilor și a celorlalte specii de pe Pământ ar deveni foarte dificilă.

Un scut solar ar ajuta la stabilizarea climatului, în timp alte strategii de combatere a cauzelor încălzirii globale sunt în pregătire.

Pe de altă parte, criticii spun că o astfel de soluție nu ar putea fi implementată în timp util și este prea vulnerabilă în fața furtunilor solare sau a coliziunilor cu asteroizi, iar dacă scutul este avariat am putea avea de-a face cu o încălzire rapidă a climei, cu consecințe dezastruoase.

Aceștia cred că ar fi mai bine să ne concentrăm asupra unor soluții pentru reducerea emisiilor de gaze de seră și eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, iar o mică parte din cercetare ar putea merge înspre dezvoltarea unor idei de geoinginerie solară mai viabile și mai eficiente. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: Technion Israel Institute of Technology)

Lasă un comentariu