Gașcă de bătăuși care terorizează adolescenții din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Luni, 5 ianuarie, portalul de știri punctul.ro a publicat o anchetă jurnalistică privind violența din rândul adolescenților din Târgu Mureș care a șocat întreaga comunitate. Ancheta, intitulată “Teroare în Târgu Mureș: «RSS», gașca care bate tineri din plăcere” a fost citită de peste 30.000 de persoane, iar reacțiile oamenilor s-au împărțit între a da vina pe autorități și pe părinți și a cere măsuri dure pentru asigurarea ordinii publice.

Ancheta punctul.ro arată cum două găști de adolescenți, cu vârstele între 14 și 17 ani, din Cartierul Tudor respectiv Cartierul Mureșeni și-au unit forțele și au început să terorizeze alți adolescenți cărora le percepeau taxe de protecție pentru a ajunge mai apoi să bată la întâmplare tineri, din pură plăcere. După publicarea anchetei au început să apară noi informații, cea mai relevantă fiind cea referitoare la faptul că membri găștii obișnuiau să consume droguri.

Cine sunt membrii găștii de bătăuși

Conform punctul.ro, inițial erau două găști. Gașca “RSS”, din Cartierul “Tudor” și o gașcă din Cartierul “Mureșeni”. Conform surselor noastre, după câteva bătăi între cele două găști se pare că acestea s-au reunit. Membri găștii reunite au între 14 și 17, 18 ani.

Sursele noastre susțin că din “RSS” fac parte: Alex M. zis “RSS Mădă”, Suciu A. zis “RSS Suciu”, Dragoș O. zis “Dragosss 14”, U. Antonio zis “Antonio 04508”,  Andrei O. zis “Bebe” și Ovidiu M. zis  “RSS Ovi” (aflat acum în arest preventiv).

Din gașca din Mureșeni fac parte câțiva adolescenți care se pare că ar fi și capii grupării reunite și care sunt extrem de violenți: P. Emanuel zis “Manu Goalnu” - lider (aflat acum în arest preventiv) și Dan F. - lider. Din grup mai fac parte Szabo Z. zis “Capone Zoli”, K. Gog, R. Radu, Henrik V. și “Kiki”.

Jurnaliștii punctul.ro au publicat o serie de înregistări video cu mai multe bătăi, deosebit de violente, pe care membrii găști le aplicau unor tineri. Sursele publicației citate au pus la dispoziția jurnaliștilor și o serie de convorbiri dintre membri găștii și alte persoane, precum și o serie de amănunte privind modul de operare al bătăușilor, pe care le redăm și noi în cele ce urmează.

Trebuie subliniat faptul că membrii găștii se filmau în timp ce își băteau victimele, cel mai probabil, pentru a se lăuda mai apoi cu faptele lor.

Trei bătăuși sunt în arestul IPJ

Ancheta începe prin prezentarea acțiunii Poliției Târgu Mureș care s-a soldat cu arestarea a trei dintre membrii aceste găști. Conform comunicatului  de presă al Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș, dat publicității vineri, 2 februarie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale și Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș “au dispus reținerea pentru 24 de ore a patru tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, pentru fapte de violență asupra doi minori, de 13 și 14 ani. Trei dintre tinerii reținuți au fost prezentați magistraților cu propunere legală și arestați preventiv, pentru 30 de zile”.

În documentul citat se arată că la data de 23 ianuarie a.c., polițiștii au fost sesizați de către mama unui minor de 14 ani cu privire la faptul că, fiul acesteia ar fi fost agresat fizic, în mod spontan, de un grup de mai mulți tineri, într-un parc din Târgu Mureș. Minorul a fost transportat la o unitate medicală, pentru îngrijiri și investigații de specialitate. Astfel, polițiștii Biroului de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu și, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, au demarat activități specifice de cercetare pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

La data de 1 februarie a.c., în cursul dimineții, polițiștii au pus în executare patru mandate de percheziție în Târgu Mureș și Acățari, la locuințele celor bănuiți de săvârșirea faptei, ocazie cu care au identificat mai multe bunuri de interes în cauză.

Din cercetări a reieșit faptul că patru tineri, de 14, 16, 17 ani (din Târgu Mureș) și 17 ani (din comuna Acățari), însoțiți de alți tineri, ar fi stabilit un loc de întâlnire cu minorul în cauză, unde l-ar fi agresat fizic prin aplicarea de lovituri cu pumnul și picioarele. S-a stabilit că vătămările suferite au necesitat pentru vindecare aproximativ 30-35 zile de îngrijiri medicale.

De asemenea, investigațiile efectuate au indicat faptul că unul dintre cei patru tineri, de 17 ani, ar fi agresat în același mod un alt minor, de 13 ani în cursul lunii noiembrie

2023, provocându-i vătămări care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile îngrijiri medicale. 4 mandate de aducere au fost puse în aplicare în urma perchezițiilor, față de cei 4 tineri fiind dispuse ordonanțe de reținere pentru 24 de ore în baza probatoriilor administrate.

Tot la data de 1 februarie a.c., în cursul serii, 3 dintre aceștia au fost prezentați unui judecător de drepturi și libertăți, care a admis propunerea de arestare preventivă formulată pe numele lor, pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale.

Conform portaljust.ro, dosar nr. 1359/320/2024, cei trei arestați au contestat decizia Judecătoriei Târgu Mureș la Tribunalul Mureș.

Își urmăreau cu atenție victimele

Ancheta relevă cum gașca reunită obișnuia, de mai bine de un an, din primăvară și până în toamnă, să-și facă veacul pe terasele de la “Shopping City” din  Târgu Mureș . Acolo puneau  ochii pe adolescenți pe care începeau să-i terorizeze și să le ceară taxă de protecție. Se pare că și pe cei care le plăteau aceste taxe de protecție au început, de la un moment dat, să-i bată. “Așa au început. Cu taxe de protecție dar apoi au început să-i bată din plăcere. Acum 80% din bătăi sunt din plăcere. Sunt foarte violenți”, susține una din sursele punctul.ro. Sursa susține că tatăl lui Dan F. ar fi mers chiar el la Poliție ca să-și denunțe fiul. “A mers și i-a rugat să facă ceva cu el pentru că, într-o zi, o să omoare pe cineva”, ne-a declarat sursa. Violența ieșită din comun de care dau dovadă acești adolescenți este șocantă. Imaginile video, în care fețele victimelor sunt blurate, arată acest lucru.

Cei mai mulți dintre membrii grupării poartă hanorace cu glugă și își acoperă fața cu măști negre. Chiar și în fotografiile postate de unii dintre ei pe rețelele sociale apar mascați sau cu capul plecat pentru a nu li se vedea fața.

Se așteaptă ca, odată cu arestarea a trei dintre membri grupării de bătăuși, unele victime să-și facă curaj și să depună plângeri. IPJ Mureș a comunicat în legătură doar cu două cazuri în care au fost implicați bătăușii. Se pare însă că ar fi mai multe.

Conform martorilor, victimelor și aparținătorilor acestora, de exemplu, în 2022, un tânăr cu prenumele Toni s-a ales cu maxilarul rupt, iar în 2023 un alt tânăr ar fi avut nevoie de  35 de zile de îngrijiri medicale după bătaia administrată de gașca “RSS”.

O plângere din vara anului trecut revine acum în actualitate

În vara anului trecut, la “Shopping City”, bătăușii s-au luat de un grup format din două fete și un băiat. Aceștia au început să se lege de fete provocându-l astfel pe adolescentul care le însoțea să le sară în apărare. Atunci a început bătaia. Doar că tânărul pe care au pus ochii bătăușii nu s-a lăsat cu una-cu două și a lovit și el. L-ar fi lovit chiar pe liderul bătăușilor, pe Manu Goalnu. Până la urmă cei șase membri ai găștii care se aflau atunci împreună l-au bătut pe tânăr. Deși acesta a depus o plângere la Poliție se pare că investigatorii nu ar fi făcut mare lucru până zilele trecute când, odată cu arestarea celor trei și investigarea activității găștii, plângerea a revenit în atenția lor.

Manu Golanu: Am spus că am sărit cu picioru în fața lui și i-am mai f...t trei picioare sau mai multe”

În posesia noastră a ajuns și o conversație de pe o rețea socială dintre liderul găștii, Manu Golanu, și o persoană din afara grupării, discuție despre faptul că una din victime a mers să depună plângere la Poliție. Din dialog puteți observa cum bătăușul recunoaște că și-ar fi bătut crunt victima și se dă mare în fața interlocutorului cu acest lucru:

Interlocutor: “Da ce poate să îți facă așa grav? Gen.. i-ai dat numa' un picior, nu?”

Manu Golanu: “Numa' unu? Îți bați joc de mine” și râde

I: “Păi nu așa ai zis?”

M.G.: (mesaj vocal): “Am spus că am sărit cu picioru în fața lui și i-am mai f...t trei picioare sau mai multe”.

I: “Ce fraier că s-o dus la poliție pt. atâta”.

M.G. “Da, apăi... la cum arăta nu cred că ești fraier frate, că i-am dat-o destul de grav...”

Apar noi și noi informații. Membrii găștii ar fi consumatori de droguri

În urma publicării anchetei au început să apară și alte amănunte despre gașca de adolescenți violenți. De exemplu, aparținătorii unora din victimele acestora au povestit cum au stat față în față cu bătăușii și au fost șocați să observe că aceștia nu dădeau niciun semn de remușcare. Alți cititori ai punctul.ro au transmis informații care confirmă povestea, ba mai mult aduc noi amănunte, importante, conform cărora membrii găștii obișnuiesc să consume substanțe interzise, fapt care explică și violența lor ieșită din comun. Alte surse susțin că aceștia obișnuiau și să fure din locuințele prietenilor și ale cunoscuților, pentru a face rost de bani pentru droguri. (sursa foto: captură din video publicate de punctul.ro)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu