Locuri și nume sacre

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Oraș în regiunea istorică Palestina, considerat de pelerini “centrul spiritual al Pământului”; este casa mai multor locuri-cheie de importanță religioasă: Cupola Stâncii și Moscheea Al-Aqsa pentru musulmani, Muntele Templului și Zidul Plângerii pentru iudei și Biserica Sfântului Mormânt pentru creștini. 2) Radu Stanca - Vulcan inactiv în Insulele Hawaii la 4.205 m altitudine, considerat de localnici locul prin care se realizează legătura cu zeii (2 cuv.). 3) “Sfântul Munte”, situat în Grecia, important loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși; are 20 de mănăstiri, 12 schituri și numeroase chilii - Oraș-stat sumerian în sudul Mesopotamiei, menționat în Epopeea Lui Ghilgameș și cartea biblică Geneza - În arcă! 4) Oraș antic în Iran care însemna “mormânt”; era înconjurat de ziduri și șanțuri - Ieșirea din Sinai! - “European Digital Innovation Hubs” (siglă). 5) Personaj biblic controversat - Vopsite în roșu de creștini cu ocazia Sărbătorilor Pascale (sg.) - “Edge Hill University” (siglă). 6) Castel în municipalitatea Norrkoping din Suedia, construit în secolul al XIV-lea - Mănăstire din apropierea orașului Hațeg, județul Hunedoara, important loc de pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca. 7) Iisus Hristos - Considerat un simbol al trădării, acest apostol l-a trădat pe Iisus Hristos pentru 30 de galbeni - Demon sau spirit malefic din mitologia japoneză, alungat cu ceremonii ca aruncarea boabelor de soia în pragul ușilor. 8) Personaj biblic, fiul lui Peleg și tatăl lui Sereg; este unul din primii proroci după potopul biblic - Limite la Tismana! - Barbu Știrbei. 9) Nicolae Nițescu - Mănăstire în comuna Vulcana-Băi din județul Dâmbovița, ctitorită în anul 1654 de un demnitar al Voivodului Matei Basarab - Gheorghe Crișan. 10) Altă denumire pentru Turnul Apelor din Barcelona, Spania, inspirat de moștenirea arhitecturală a lui Antonio Gaudi - Profet și martir biblic, menționat în Cartea lui Ieremia. 11) Mănăstire la Muntele Athos, căreia domnitorul Matei Basarab i-a dăruit Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

VERTICAL: 1) Complex mănăstiresc fortificat construit între anii 1602-1609 în comuna omonimă din județul Suceava; are cea mai înaltă și mai strâmtă biserică din România. 2) Monument neolitic din Anglia, format din patru cercuri concentrice, construite probabil de druizi din 30 de megaliți așezați vertical. 3) Patronul unei biserici creștine. 4) Stil de muzică rock, cu versuri expresive - Localitate în districtul Agra, India. 5) Haină călugărească - Fântâni. 6) Udrea Ursu - Cel mai mare râu din “Țara Sfântă”, în apele căruia Iisus Hristos a fost botezat de Ioan Botezătorul. 7) “Solar Neutro Unit” (acronim) - Localitate în Estonia - Nume coreean. 8) Râu în Elveția - Orașul din sudul Italiei în care se găsește Bazilica San Nicola, loc de pelerinaj la moaștele Sfântului Nicolae. 9) Ludovic Kiss - Insulă din Arhipelagul Ciclade, centrul spiritual al lumii grecești în antichitate, locul de naștere al zeiței Artemis (Diana) și al zeului Apollo - Intrarea în Ispahan! 10) Oraș în regiunea istorică Palestina, considerat cea mai veche așezare din lume, pomenit în cărțile biblice ca “orașul palmierilor” - Sculptor italian (1686-1769), cu lucrări la biserica San Vidai din Veneția (Antonio). 11) Oraș-templu sacru pentru incași, situat la 2.730 m altitudine pe crestele Anzilor din Peru; cele 200 de structuri construite exclusiv din blocuri de piatră, alcătuiesc un remarcabil centru religios, ceremonial, astronomic și agrar (2 cuv.).

Dicționar: ONAN, EHU, MEM, ONI, REU, EMO, BAD, UIA, EUN, AARE.

Dezlegarea careului “Periplu asiatic”, apărut în data de 3.02.2024: INDONEZIA, B, R, AN, HAN, CR, AB, OBI, DOHA, NAM, A, KILIH, TAMBORA, NM, D, LHASA, HAA, ASIR, HKOE, P, MAK, POAM, DU, AL, NA, TIBET, SIBERIA, AUR, CHOMOLUNGMA.

GH. HUZA

Lasă un comentariu