Casa sculptorului Ion Vlasiu de la Bistra Mureșului - poate fi salvată de la degradare și uitare

Distribuie pe:

Cu mare bucurie dau vestea că au început demersurile în vederea achiziționării de către Consiliul Județean Mureș a casei din localitatea Bistra Mureșului, unde sculptorul, pictorul și scriitorul Ion Vlasiu a realizat o bună parte din operele sale.

În atelier au rămas sculpturi și manuscrise, așa cum le-a lăsat maestrul când a plecat la cele veșnice, în anul 1997: peste 100 de lucrări, inclusiv sculpturi din gips, piatră și lemn, precum și picturi; oale din ceramică țărănească și oale confecționate din ceramică neagră de Deda; biblioteca artistului cu peste 100 de volume. Grădina este la fel de importantă pentru creația sa, găzduind trei ansambluri sculpturale remarcabile: “Cartea de piatră a proverbelor” (aleea cu pietre inscripționate cu 10 proverbe populare), “În veșnicie” (locul de meditație cu pietre verticale) și pietrele plate, oferind vizitatorilor o experiență unică în mijlocul naturii și artei.

În momentul de față, casa este îngrijită, din respect pentru artist, de Paraschiva Cotruș, o localnică trecută de 80 de ani, de la care poți afla în detaliu povestea fiecărui obiect și aspecte din viața artistului, petrecută la Bistra.

Susținem demersurile Consiliului Județean Mureș și sperăm să fie soluționate cu succes cât mai repede, pentru a salva și pune în valoare moștenirea culturală a artistului Ion Vlasiu.

Deputat PSD de Mureș, Dumitrița Gliga

Lasă un comentariu