Guvernul ar putea elimina contribuția de 10% pusă pe concediile medicale chiar săptămâna viitoare

Distribuie pe:

Guvernul are în vedere eliminarea contribuției de 10% pusă în acest an pe concediile medicale, iar decizia ar putea fi luată în ședința de săptămâna viitoare.

Întrebat despre un calendar pentru eliminarea acestei contribuții, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că “acest calendar este cât de repede se poate”.

“Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea ședință de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanțelor pentru această speță. Decizia este luată, a fost comunicată în spațiul public, este și oportună, după cum s-a precizat deja, și dacă nu mă înșel următoarea ședință de guvern va avea loc vinerea viitoare și este foarte probabil să avem decizia până atunci”, a anunțat Constantin, citat de News.ro.

Întrebat dacă în primă fază vor fi scutiți doar pacienții oncologici și mamele gravide, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că “se folosește deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat”.

“E posibil, așadar, ca dincolo de sfera oncologică să fie cuprinse și alte categorii, dar în clipa aceasta nu știu să precizez cu exactitate”, a spus Mihai Constantin.

Mai devreme, în ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.

“Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, și cu domnul ministru al Finanțelor, o foaie de parcurs în privința rezolvării situațiilor concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate.

Angajații care își iau concediu medical pentru boli obișnuite, pentru accidente în afara locului de muncă, dar și pentru îngrijirea copilului bolnav vor plăti și 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în perioada de boală.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și se aplică chiar și pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice.

Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical.

Decizia impozitării suplimentare vine după ce, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit că mulți angajați abuzează de concediile medicale. El afirma că a găsit pentru decontare concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei în 2023.

(Foto: Arhivă Pixabay)

Lasă un comentariu