Alianța UDMR - PNL din Consiliul Local Târgu Mureș s-a rupt. Filmul evenimentelor

Distribuie pe:

Vineri, Biroul de presă al UDMR Târgu Mureș a dat publicității un comunicat de presă prin care anunța desfacerea coaliției cu PNL din Consiliul Local Târgu Mureș.

În urma alegerilor locale din 2020, UDMR și PNL au bătut palma pentru a guverna împreună la Târgu Mureș, formând o coaliție, în Consiliul Local, unde UDMR deține 11 mandate și PNL 4 mandate. În urma înțelegerii, PNL a obținut unul din cele două posturi de viceprimar, celălalt revenind UDMR. Aceeași înțelegere a fost făcută și pentru Consiliul Județean (CJ) Mureș, unde liberalii au obținut funcția de vicepreședinte.

Neînțelegerile dintre cele două formațiuni politice au început încă din toamna anului trecut, când PNL a anunțat că administrația condusă de primarul Soós Zoltán este una slabă. Atunci reprezentanții UDMR au cerut demisia viceprimarului PNL. Problemele s-au acutizat însă săptămâna aceasta, joi, când PNL nu a votat bugetul orașului în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Târgu Mureș.

PNL consideră că bugetul este unul al reparațiilor și cârpelilor” și că actualul primar este cel mai slab pe care l-a avut orașul

Înainte de ședința de consiliu local, cele două formațiuni politice au susținut, separat, cam de la aceeași oră, conferințe de presă. UDMR a prezentat proiectul de buget, iar liberalii amendamentele pe care le-au adus în ședințele de comisii de la începutul săptămânii.

Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a declarat în conferința de presă că “Proiectul de buget al municipiului Târgu Mureș pe 2024 pornește de la premise greșite și fără o prioritizare. Niciunul dintre grupurile de consilieri locali, inclusiv grupul consilierilor PNL, nu a fost consultat în creionarea bugetului pe acest an de către «cel mai slab primar» pe care l-a avut orașul”. El a mai adăugat că “După 3 ani de cârpeli și reparații, trebuie să gândești și la dezvoltarea Târgu Mureșului. E nevoie în 2024 de un buget al dezvoltării Târgu Mureșului, nu cum arată el astăzi, un buget al reparațiilor și cârpelilor. Dacă rămâne cum a ieșit ieri din comisia de Buget finanțe, grupul PNL nu va vota bugetul de cârpeli”.

Liberalii au mai declarat că proiectul de buget “nu cuprinde cel mai important proiect de infrastructură - podul între cartierele Unirii și Aleea Carpați - propus de consilierii locali PNL și susținut de semnăturile a 10.000 de târgumureșeni”.  “Dacă după mai bine de 3 ani de mandat, cel mai slab primar nu și-a dat seama că e nevoie de încă cel puțin un pod, nu a înțeles cum funcționează municipiul. Proiectul tehnic care urmează a fi predat prevede circa 60 de milioane de lei pentru podul în cauză, în timp ce acest obiectiv de investiții nu figurează în proiectul de buget, în același document se prevăd minim 5 alte obiective mai mari ca sume”, a mai transmis Dobre.

Bugetul a trecut cu ajutorul unui vot de la Pro România

Bugetul nu a fost votat de PNL, hotărârea trecând cu cele 11 voturi ale UDMR și cu un vot de la PRO România, al consilierului Călin Moldovan.

La finalul ședinței, primarul Soós Zoltán a declarat că “ar fi bine ca domnul președinte (al PNL - n.r.) să decidă dacă suntem în coaliție și să nu atace. Dacă PNL dorește să se retragă în opoziție, să se retragă. Dar asta înseamnă, dacă ai coloană, că renunți la funcția de viceprimar și de vicepreședinte (la Consiliul Județean - n.r.). Nu că ataci și după aia… vii că de ce nu discutăm. Eu am ușa deschisă. Domnul viceprimar nu m-a contactat. Și am considerat că PNL nu are doleanțe”.

UDMR Târgu Mureș: PNL vrea cu orice ce preț să împiedice dezvoltarea și funcționarea orașului”

În comunicatul transmis vineri de UDMR Târgu Mureș se arată că “PNL nu a votat bugetul orașului, cu toate că face parte din conducerea municipiului. Asta înseamnă nu doar că sunt rău intenționați, dar mai ales sunt lipsiți de respect față de cetățeni”. Reprezentanții UDMR au mai precizat că “PNL s-a comportat în ședința consiliului local ca niște indivizi isterici care nu și-au primit jucăria politică.

Nu putem și nu dorim să facem parte dintr-o coaliție locală cu oameni care din orgolii personale și calcule electorale iau decizii proaste care dăunează grav dezvoltării orașului.

Din acest moment considerăm coaliția locală UDMR-PNL inexistentă, prin urmare domnul viceprimar trebuie să plece din executiv”.

 Sergiu Papuc PSD: De fapt ei (PNL -n.r.) nu au vrut să voteze bugetul și au inventat motive să nu îl voteze, deși ei au viceprimar”

La finalul ședinței de Consiliu Local, consilierul local PSD, Sergiu Papuc, a avut o declarație în care a explicat de ce grupul social democrat nu a votat bugetul: “Ce e de reținut după această ședință este că nu mai are UDMR alianță cu PNL că are cu Pro România. Asta am văzut eu azi, după voturi. Dar asta și pentru că amendamentele depuse azi de PNL, într-o șmecherie politică, pentru că știau că nu vor fi acceptate, pentru că le-au depus la derută, nediscutate cu nimeni. Amendamentele de ieri din comisie (comisia de buget-finanțe de miercuri - n.r.) au fost una, cele de azi altele, iar în conferința de presă au zis că nu se votează bugetul, deci o șmecherie politicianistă. De fapt ei nu au vrut să voteze bugetul și au inventat motive să nu îl voteze, deși ei au viceprimar aici, care face parte din executiv. Cam asta e cronica zilei de azi. Și atunci s-a găsit o persoană care a fost dispusă să voteze (consilierul local Călin Moldovan de la Pro România - n.r.). Nu-i rău, orașul trebuie să aibă buget. Noi de aceea nu am votat pentru că știam că azi va fi o cacealma. Știam de ieri.” (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu