Sistemul de sănătate e “bolnav cronic”?

Distribuie pe:

Sistemul românesc de sănătate este bolnav, suferă, de mult timp, de “boli cronice”, greu de tratat cu puținii bani acordați de la buget. În condițiile finanțării departe de minimum necesar reabilitării, sistemul sanitar a ajuns într-o stare de degradare avansată. Pentru însănătoșirea sistemului de sănătate se impun investiții pe măsură de la bugetul statului, atât pentru dotarea cu aparatură și tehnologie de ultimă generație, cât și construirea de noi spitale și modernizarea celor existente. De asemenea, acordarea de salarii corespunzătoare întregului personal sanitar, medicamente de ultimă generație compensate sau gratuite pentru bolnavi (mai ales celor aproape 900 de mii de bolnavi de cancer din România) de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și legi clare, inclusiv de parteneriat între sistemul public cu cel privat.

Între cei mai importanți piloni prin care se dezvoltă o țară este calitatea sistemului sanitar. Din păcate, la noi, s-a investit foarte puțin în sănătate, ceea ce se reflectă în calitatea slabă a tratamentelor aplicate pacienților în spitale, policlinici, cabinetele medicilor de familie. Ca urmare, multe din unitățile spitalicești sunt într-o stare deplorabilă, lipsindu-le aparatura necesară depistării și tratării bolilor de care suferă tot mai mulți oameni. Ei pot fi tratați eficient numai prin metode moderne, la nivelul actual, comparabil cu cel existent în străinătate.

De ce suferă sistemul de sănătate românesc? De lipsa fondurilor financiare (care, după ce că sunt reduse, sunt risipite de un management defectuos) oferit de guvern, de Ministerul Sănătății în ultimii 34 de ani, a unor reforme structurale care să satisfacă nevoile reale ale pacienților, pentru a beneficia de un sistem sanitar modern, care să permită accesul acestora la tratamente moderne și eficiente. Așa cum susțin mulți medici, pentru a dispune de toate acestea e imperios necesar să modernizăm sistemul sanitar de stat, astfel încât spitalele să poată oferi o îngrijire cât mai completă și corectă pacienților. Însă, pentru ca toate acestea să devină o realitate “e timpul să nu mai existe saloane supraaglomerate, spitale care nu au resurse de a face investigații de rutină sau care, și mai rău, sunt adevărate focare de infecție”, probleme

Ioan Călărașu

Lasă un comentariu