Poliția, măsuri ferme pentru faptele de violență asupra minorilor

Distribuie pe:

Polițiștii mureșeni continuă să investigheze cazurile de violență asupra minorilor și să ia măsuri ferme. În urma apariției în presa locală (punctul.ro și apoi preluată și de cotidianul nostru) a unei anchete privind o gașcă de adolescenți bătăuși, poliția a luat măsuri, iar târgumureșenii au început să trimită jurnaliștilor tot mai multe filmări cu bătăile administrate de membrii acelei găști unor adolescenți. Jurnaliștii de la punctul.ro au luat decizia să nu mai publice acele filmări și să le transmită direct Poliției pentru că tot mai mulți cititori, enervați de această situație, îndemnau la acte de violență împotriva tinerilor bătăuși. Să își facă dreptate cu mâna lor, cu alte cuvinte.

Prin măsuri specifice, Polița a continuat investigarea acestor acte de violență și au apărut și rezultatele. În cursul zilei de ieri, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș a dat publicității un comunicat de presă pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

La data de 12 februarie a.c., în continuarea cercetărilor și a investigațiilor specifice desfășurate sub supravegherea procurorului de caz, pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Târgu Mureș au reținut, pentru 24 de ore, alți trei tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

Cercetările au fost extinse asupra acestora după ce, din activitățile investigativ-operative derulate și a probatoriilor administrate, a rezultat implicarea celor în cauză în faptele de violență comise asupra unui minor, de 14 ani, la data de 23 ianuarie a.c.

Cei trei tineri, din Târgu Mureș și Sângeorgiu de Mureș, au fost conduși cu mandat de aducere la sediul unității de poliție, în vederea continuării cercetărilor, asupra acestora fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore.

Reamintim faptul că, la data de 23 ianuarie a.c., polițiștii au fost sesizați de către mama unui minor de 14 ani cu privire la faptul că fiul acesteia ar fi fost agresat fizic, în mod spontan, de un grup de mai mulți tineri, într-un parc din Târgu Mureș.

Minorul a fost transportat la o unitate medicală, pentru îngrijiri și investigații de specialitate.

Astfel, polițiștii Biroului de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, au demarat activități specifice de cercetare pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

La data de 1 februarie a.c., în cursul dimineții, polițiștii au pus în executare patru mandate de percheziție în Târgu Mureș și Acățari, la locuințele celor bănuiți de săvârșirea faptei, ocazie cu care au identificat mai multe bunuri de interes în cauză.

Din cercetări a reieșit faptul că patru tineri, de 14, 16, 17 ani (din Târgu Mureș) și 17 ani (din comuna Acățari), însoțiți de alți tineri, ar fi stabilit un loc de întâlnire cu minorul în cauză, unde l-ar fi agresat fizic prin aplicarea de lovituri cu pumnul și picioarele. S-a stabilit că vătămările suferite au necesitat pentru vindecare aproximativ 30-35 zile de îngrijiri medicale.

De asemenea, investigațiile efectuate au indicat faptul că unul dintre cei patru tineri, de 17 ani, ar fi agresat în același mod un alt minor, de 13 ani, în cursul lunii noiembrie 2023, provocându-i vătămări care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile îngrijiri medicale.

4 mandate de aducere au fost puse în aplicare în urma perchezițiilor, față de cei 4 tineri fiind dispuse ordonanțe de reținere pentru 24 de ore în baza probatoriilor administrate.

3 dintre aceștia au fost prezentați unui judecător de drepturi și libertăți, care a admis propunerea de arestare preventivă formulată pe numele lor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș.

Menționăm faptul că, în prezenta cauză, 9 minori implicați în faptele de violență au fost identificați de polițiști, față de 7 dintre aceștia fiind luate măsuri preventive privative de libertate.

Asigurăm comunitatea de faptul că, în continuare, sub supravegherea procurorului de caz, depunem toate eforturile pentru a-i identifica și a-i trage la răspundere pe toți cei responsabili de astfel de acte de violență.

Insistăm din nou asupra faptului că absența cooperării cu autoritățile judiciare poate conduce la evenimente nedorite, iar încercările individuale de a sancționa presupuși autori sunt contrare prevederilor legale și vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

Toți cetățenii care dețin informații sau orice alte date sau materiale foto-video legate de astfel de fapte de violență sunt încurajați să le pună, mai întâi de toate, la dispoziția organelor de poliție. (D.B.) (Sursa: IPJ Mureș)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu