Senat: Gratuitate pentru elevi la muzee și spectacolele organizate de instituțiile publice pe teritoriul României

Distribuie pe:

Senatul a adoptat, în ședința de luni, o propunere legislativă de modificare a Legii învățământului preuniversitar prin care le este acordată gratuitate elevilor la spectacolele organizate de instituțiile publice pe teritoriul României și la accesul în muzee.

“Elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru de operă, de film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice pe teritoriul României”, se arată în propunerea legislativă inițiată de un grup de parlamentari USR, PNL, PSD și UDMR.

Aceeași gratuitate se acordă și elevilor din țară pentru acces la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice, în limita bugetelor aprobate.

Potrivit expunerii de motive, “gratuitatea elevilor transformă instituțiile culturale în principalul furnizor de educație și elimină barierele financiare care se referă la acces și alte taxe cum ar fi fotografierea obiectivelor”.

Senat: Competiții sportive scutite de taxa de drum

Competițiile sportive de ciclism, triatlon, atletism, cu excepția sporturilor auto - moto, sunt scutite de taxa de drum, prevede un proiect legislativ privind regimul drumurilor, adoptat de Senat.

Din partea inițiatorilor, deputatul USR Cristian Brian a explicat, în plen, că proiectul vizează scutirea de taxa de drum a competițiilor de interes național, organizate de federațiile naționale, pe drumurile țării.

“Scutim aceste competiții de taxa de drum pentru a sprijini organizatorii. În contextul în care bugetul Ministerului Transporturilor este unul generos, raportat la bugetul unei competiții care afectează de fiecare dată organizatorii, noi ne dorim ca aceste competiții să fie scutite de respectiva taxă de drum. Am ajuns la un consens cu membrii comisiei și cu reprezentanți ai Guvernului legat de anumite federații, practic, am scos sporturile auto - moto, pentru că sunt acelea care afectează cel mai mult partea carosabilă. Astfel, se referă la competiții de ciclism, la competiții de triatlon, la competiții de atletism, practic, sprijinim sportul din România în anul olimpic 2024”, a precizat deputatul USR.

Propunerea legislativă pentru completarea articolul 43 din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor (L711/2023) a fost inițiată de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR, neafiliați.

“În vederea încurajării activităților sportive, dar mai ales pentru a stimula investițiile în acest domeniu, se propune o modificare legislativă în cadrul articolului 43 al Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Conform acestei schimbări, se introduce un nou alineat, care introduce o excepție, în sensul obținerii avizului de utilizare a drumurilor publice în mod gratuit pentru organizarea competițiilor sportive ale federațiilor sportive care, de regulă, se pot organiza și pe drumurile publice. Această schimbare legislativă propusă reprezintă o măsură esențială pentru a stimula cheltuirea eficientă a banilor în sport, aducând numeroase beneficii atât sportivilor, cât și comunităților locale”, potrivit expunerii de motive.

Conform acesteia, această inițiativă va atrage investiții în infrastructură sportivă și organizarea de competiții, ceea ce va contribui la creșterea numărului de evenimente sportive de calitate și la îmbunătățirea condițiilor pentru sportivi. De asemenea, aceste competiții pot genera venituri semnificative prin atragerea turiștilor și a participanților din alte regiuni.

“Pe lângă beneficiile economice, competițiile sportive vor promova sportul și astfel vor avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării comunității. Încurajarea activităților fizice prin astfel de competiții va reduce costurile asociate tratamentelor medicale și va contribui la prevenirea afecțiunilor provocate de sedentarism. De asemenea, organizarea acestor competiții pe drumurile publice va spori implicarea localnicilor în evenimente sportive, promovând astfel un stil de viață activ și sănătos. Prin intermediul avizului prealabil din partea administratorului drumului și al Poliției rutiere, se vor asigura bunăstarea și siguranța participanților și se vor minimiza potențialele inconveniente în trafic', indică expunerea de motive. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz. (AGERPRES)

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind înscrierea în clasa a IX-a a elevilor premiați la olimpiade

Potrivit proiectului, absolvenții din seria curentă care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual pentru anul școlar 2024-2025 pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, pe parcursul gimnaziului, pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a, într-un singur județ, fără susținerea Evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și fără a li se calcula media de admitere, preluat de Agerpres.

“În baza prevederilor art. 113 alin. (2) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, prezenta metodologie reglementează procesul de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2024 - 2025, a absolvenților de clasa a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației”, prevede proiectul.

Înscrierea acestor absolvenți de clasa a VIII-a urmează să se realizeze peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi prevăzut în Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antrepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024-2025.

Lasă un comentariu