Grecia a spus “DA” căsătoriei între persoane de același sex

Distribuie pe:

Grecia a spus joi “da” căsătoriei între persoane de același sex și dreptului de a adopta copii pentru părinții de același sex, o reformă majoră a societății realizată de premierul conservator care o consideră drept “un punct de cotitură pentru drepturile omului”, scrie AFP.

Odată promulgată legea, această țară mediteraneană, în care influenta Biserică Ortodoxă s-a opus cu înverșunare reformei, va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștin-ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex.

Din cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat pentru, 76 împotrivă și doi s-au abținut, la finalul a două zile de dezbateri uneori aprinse.

În momentul anunțării rezultatului, zeci de persoane, fluturând drapele curcubeu, și-au manifestat bucuria în fața Parlamentului din centrul Atenei.

Premierul de dreapta, Kyriakos Mitsotakis, a salutat “un punct de cotitură pentru drepturile omului” într-o “țară progresistă și democratică, atașată cu pasiune de valorile europene”, într-un moment în care Parlamentul European, într-o rezoluție recentă, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu “amenințări foarte grave la adresa democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale în Grecia”, în special în ceea ce privește declinul libertății presei.

“Pentru fiecare cetățean democrat, astăzi este o zi de bucurie. De mâine va fi înlăturată o barieră”, declarase mai devreme Mitsotakis într-un discurs adresat parlamentarilor.

Adoptarea proiectului de lege era așteptată datorită sprijinului mai multor partide ale opoziției de stânga.

Dar Mitsotakis s-a confruntat cu o rebeliune din partea celei mai conservatoare aripi a partidului său Noua Democrație (ND), opusă acestei reforme.

Reales confortabil anul trecut, el a făcut din căsătoria între persoane de același sex o măsură emblematică a celui de-al doilea mandat. (Agerpres)

(Foto: (c) Louisa Gouliamaki/REUTERS )

Lasă un comentariu