Casa Albă confirmă o amenințare la adresa securității SUA, legată de o armă antisatelit a Rusiei

Distribuie pe:

Casa Albă a confirmat existența unei amenințări la adresa securității naționale a Statelor Unite, legată de o armă antisatelit a Rusiei.

“Deși nu vă pot spune multe despre natura specifică a amenințării, pot confirma că este legată de o capacitate antisatelit pe care Rusia o dezvoltă”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (NSC) al casei Albe, John Kirby, citat de Spotmedia.ro.

“Aceasta nu este o capacitate activă care a fost desfășurată și, deși dezvoltarea acestei capacități speciale de către Rusia este îngrijorătoare, nu există nicio amenințare imediată la adresa siguranței nimănui.

Nu vorbim despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice aici pe Pământ.

Acestea fiind spuse, am monitorizat îndeaproape această activitate rusă și vom continua să o luăm foarte în serios”, a subliniat John Kirby.

El nu a confirmat sau infirmat în mod direct informațiile potrivit cărora noua armă rusească ar fi nucleară, dar a spus că este “bazată în spațiu” și că a încălcat Tratatul pentru spațiul cosmic din 1967, care interzice desfășurarea în spațiu a armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă, scrie The Guardian.

Kirby a precizat că președintele Biden a dispus o serie de acțiuni inițiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia.

Serviciile secrete americane au informat Congresul SUA și aliații despre această amenințare, iar unii membri ai legislativului american susțin că datele sunt atât de importante, încât ar trebui desecretizate și făcute publice.

Deși informațiile sunt îngrijorătoare, mai mulți oficiali de peste Ocean au subliniat că nu există o amenințare imediată la adresa intereselor SUA. Sistemul la care lucrează Rusia încă este în curs de dezvoltare și nu se află pe orbită, au spus trei surse din serviciile americane de informații citate de CNN.

Rusia nu a confirmat și nici nu a negat că ar deține sau ar dezvolta o astfel de armă nucleară anti-satelit, dar consideră că apariția subiectului este o stratagemă la care SUA apelează pentru a forța Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari cerut de președintele Joe Biden pentru Ucraina și blocat de opoziția unor republicani.

(Foto: Pixabay)

Lasă un comentariu