Boiu - Tradiții și obiceiuri locale, un exemplu de urmat!

Distribuie pe:

Colectivul Centrului Creației Populare Mureș adresează felicitări echipei care a muncit pentru realizarea colecției etnografice din localitatea mureșeană Boiu, colecție ce cuprinde numeroase exponate deosebite și vechi, purtând, fiecare, povești din vremuri de demult, care de care mai interesante: “Este un exemplu de urmat! Fiecare comunitate poate realiza o astfel de colecție  etnografică valoroasă! Dacă aveți drum prin Sighișoara, puteți alege să admirați colecția etnografică din Boiu și pe cea din Țopa, sate aparținătoare de comuna Albești și aflate la mică distanță de Sighișoara. Merită să aflați poveștile oamenilor și ale exponatelor de aici! Comori valoroase și neprețuite ale neamului românesc”.

Căsuța-muzeu și colecția etnografică “Boiu - Tradiții și Obiceiuri” au fost inaugurate în 2022. Colecția include mobilier, obiecte personale, fotografii, carte veche, veselă, țesături, ustensile (complete și funcționale) din meșteșugul țesutului cânepii, unelte de uz casnic, costume românești și maghiare femeiești și bărbătești de vară și de iarnă, icoane vechi, țesături, piese de costume primite de la locuitorii satului, ca donații și/sau sub formă de împrumut, spre a fi expuse. În rândul celor mai inimoși donatori se numără dna Floarea Chiș și dl Vasilică Balogh .

Exponatele sunt prezentate sub forma unei gospodării țărănești locuite, din perioada interbelică, într-o căsuță construită și reparată prin tehnici tradiționale (bulgănit, lipitură cu pământ, balegă și paie), văruită și amenajată cu elementele colecției (sursa - noapteamuzeelor.org; foto - facebook.com/centrulcreatieimures)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu