Părinții bine informați pot ajuta copiii!

Distribuie pe:

Interlocutor: Codruța SĂLCUDEAN, șeful Centrului KidStart al Asociației Pro Autism

- Când a fost înființată Asociația și care este scopul acesteia?

- Asociația Pro Autism a fost înființată la inițiativa părinților lui Andrei, copil diagnosticat cu autism, Dorin și Codruța SĂLCUDEAN. Scopul acesteia este de a crește calitatea vieții copiilor cu Autism din Tg.Mureș, dar și din România. În anul 2021, Asociația Pro Autism este acreditată ca furnizor de serviciii sociale de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, iar în 2022 a obținut licența de funcționare pentru Centrul Educațional de zi KidSTART, centru de recuperare pentru copii cu tulburări de spectrul autist TSA și alte întârzieri în dezvoltare.

- Cu ce veniți în sprijinul copiilor?

- Centrul Educațional de Zi KidSTART al Asociației Pro Autism, în parteneriat cu Asociația Help Autism, oferă ședințe individuale de terapie comportamentală ABA, în baza unui plan personalizat de intervenție, în limbile română, maghiară și engleză. Totodată, organizăm grupuri de socializare săptămânale, stabilite în funcție de vârstă și nivelul de dezvoltare cognitivă și comportamentală al copiilor, dar și activități pentru copii tipici, care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și socializare înainte de a merge la grădiniță.

- Ce considerați că ar trebui să știe părinții copiilor cu autism și alte întârzieri în dezvoltare? Ce le recomandați?

- Întârzierile în dezvoltare se pot recupera în totalitate dacă se descoperă de la vârste fragede și se începe terapia de timpuriu (vârsta 2,3 ani); Printre simptomele care ar putea ridica părintelui semne de întrebare se numără absența următoarelor comportamente: lipsa contactului vizual, lipsa atenției, absența limbajului, a imitației, lipsa jocului funcțional; Diagnosticul medical se stabilește, doar de către medicul specialist; Întârzierile în dezvoltare se stabilesc în baza unei evaluări de către psihoterapeuți/psihologi, cu pregătire în domeniu; Principala terapie de recuperare este terapia comportamentală aplicată (ABA); Printre terapiile complementare, care vin să susțină terapia de bază, sunt: terapia cu animale, terapia prin mișcare, terapia 3C, aquaterapia și altele; Când îți duci copilul la un centru, este recomandat să verifici dacă acesta are licență de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru aceste servicii de recuperare și dacă psihologii au, la rândul lor, specializările necesare; Terapia comportamentală se desfășoară în baza unui plan de intervenție, adaptat periodic în funcție de nevoile și evoluția copilului, care cuprinde obiectivele urmărite; Terapia comportamentală presupune notarea, în cadrul fiecărei ședințe, în dosarul copilului, a programelor lucrate și învățate. Cu ajutorul datelor culese și notate se poate urmări în timp evoluția copilului. Părinții bine informați pot ajuta copiii!

Letiția Bota

Lasă un comentariu