Control judiciar pentru cele trei persoane din conducerea școlii în dosarul diplomelor fictive

Distribuie pe:

Tribunalul Mureș a respins, marți, propunerea de arestare preventivă față de cele trei persoane din conducerea Școlii Postliceale Sanitare “Eugen Nicoară” din Reghin inculpate în dosarul diplomelor fictive, dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Instanța a dispus ca pe perioada controlului judiciar cei trei inculpați, M.V., B.L.C. și P.L.A., vor avea o serie de obligații, precum și interdicția de a părăsi țara sau comunicarea cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii.

Tribunalul Mureș a mai dispus punerea în libertate a inculpaților M.V., B.L.C. și P.L.A., dacă nu sunt reținuți sau arestați în altă cauză, la expirarea reținerilor.

Încheierea nu este definitivă având drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Precizăm că în urma celor 12 percheziții domiciliare efectuate în urmă cu o zi de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au fost descoperite și ridicate sisteme informatice, medii digitale de stocare și înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor.

Față de 6 persoane au fost luate măsuri preventive, cele trei persoane din conducerea școlii fiind reținute și propuse pentru arestare preventivă, iar față de alte trei persoane s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), din cercetări a mai reieșit că alte două persoane, un bărbat și o femeie, ambii angajați ai unei instituții publice, ar fi divulgat reprezentanților școlii postliceale aspecte din ancheta penală, despre care ar fi avut cunoștință, în virtutea atribuțiilor de serviciu, în urma corespondenței purtate în cauză.

În urmă cu o zi, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au efectuat 12 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, față de mai multe persoane cercetate.

“Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că, începând cu anul 2019 și până în prezent, la nivelul unei școli postliceale, ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în școlarizarea fictivă a unor cetățeni italieni (care nu cunosc limba română și care nu s-au prezentat la cursuri și stagii de practică), urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene”, a arătat IGPR. (AGERPRES)

Lasă un comentariu