Încurajarea activităților sportive

Distribuie pe:

Conform unei propuneri legislative pentru completarea articolul 43 din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor (Legea 711/2023), competițiile sportive de interes național, organizate de federațiile naționale, pe drumurile țării, de ciclism, triatlon, atletism sunt scutite de taxa de drum. Sunt exceptate sporturile auto - moto. Proiectul legislativ privind regimul drumurilor a fost adoptat recent de Senat, prima Cameră legislativă sesizată.

Măsura va atrage investiții în infrastructură sportivă și organizarea de competiții, ceea ce va contribui la creșterea numărului de evenimente sportive de calitate și la îmbunătățirea condițiilor pentru sportivi, au subliniat inițiatorii săi, parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR, neafiliați. ,,Scutim aceste competiții de taxa de drum pentru a sprijini organizatorii. În contextul în care bugetul Ministerului Transporturilor este unul generos, raportat la bugetul unei competiții care afectează de fiecare dată organizatorii, noi ne dorim ca aceste competiții să fie scutite de respectiva taxă de drum. Am ajuns la un consens cu membrii comisiei și cu reprezentanți ai Guvernului legat de anumite federații, practic, am scos sporturile auto - moto, pentru că sunt acelea care afectează cel mai mult partea carosabilă. Astfel, se referă la competiții de ciclism, la competiții de triatlon, la competiții de atletism, practic, sprijinim sportul din România în anul olimpic 2024”, a precizat deputatul USR Cristian Brian.

Competițiile pot genera venituri semnificative prin atragerea turiștilor și a participanților din alte regiuni. De asemenea, se încurajează, astfel, activitățile sportive, dar se stimulează și investițiile în domeniu. Așadar, schimbarea legislativă propusă reprezintă o măsură esențială pentru a stimula cheltuirea eficientă a banilor în sport, aducând numeroase beneficii atât sportivilor, cât și comunităților locale, se arată în expunerea de motive: ,,Pe lângă beneficiile economice, competițiile sportive vor promova sportul și astfel vor avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării comunității. Încurajarea activităților fizice prin astfel de competiții va reduce costurile asociate tratamentelor medicale și va contribui la prevenirea afecțiunilor provocate de sedentarism. De asemenea, organizarea acestor competiții pe drumurile publice va spori implicarea localnicilor în evenimente sportive, promovând un stil de viață activ și sănătos. Prin intermediul avizului prealabil din partea administratorului drumului și al Poliției rutiere, se vor asigura bunăstarea și siguranța participanților și se vor minimiza potențialele inconveniente în trafic”. (B.V.B.)

Lasă un comentariu