Euro tot crește, leul scade!

Distribuie pe:

În perioada celor două luni din 2024, cursul de schimb leu/euro a fost, în general, în favoarea monedei unice. Mai exact spus, leul s-a depreciat mult în favoarea euro. Dacă la începutul anului, cursul de schimb era de 4,9175 lei/euro, în februarie a urcat la 4,9636. De fapt, cursul de schimb crește zilnic cu o valoare care este însă în favoarea euro, trendul menținându-se negativ, leul depreciindu-se continuu.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, apreciază că întărirea monedei naționale nu se susține nici pe viitor. De ce? “România nu este mare exportator de bunuri de capital, dar pentru bunurile pe care le exportăm, câmpul nostru de competitivitate este redus. Dacă la acest lucru adăugăm și presiunile viitoare ale majorărilor salariale, atunci vedeți încă o dată de ce am simțit nevoia să transmit acest mesaj”.

De ce avem nevoie ca leul să fie mai slab? Pentru a susține exporturile și pentru a crește inflația prin importuri mai scumpe, inflație care poate eroda majorările salariale, ce poate destabiliza și economia la nivel macro. BNR, prin deciziile sale monetare, dorește să reducă efectele negative ale deciziilor politice ce pot deranja pe termen mediu și lung mersul economiei. Este posibil ca minima majorare a PIB din trimestrul întâi să contribuie la creșterea prețului la produsele din import, și la o depreciere a leului, pentru faptul că PIB-ul a crescut, însă datorită consumului și nu pe seama productivității și a eficienței muncii.

Întrebarea este cât de mult va scădea leul în raport cu euro, în perioada viitoare? Se anticipează pe un curs mediu de 4,9 lei/euro în următoarele 12 luni. În lunile care au mai rămas până la sfârșitul anului 2024 se anticipează un curs de 4,8 lei/euro, ceea ce înseamnă că nu va depăși nivelul de 4,9 lei/euro până la finele acestui an, exceptând zilele cu vârf de tranzacționare. Însă, din anul viitor e posibil ca evoluția cursului să treacă de bariera de 4,9 și să ajungă la 5 lei/euro, în funcție și de evoluția economiei. În următoarele șase luni ale acestui an, cursul ar putea depăși nivelul de 4,9 lei/euro, iar în următoarele 12 luni să urce până la 5 lei/euro.

În raportul Fondului Monetar Internațional se susține că “prin reducerea prudenței fiscale ce afectează încrederea pieței și creșterea tensiunilor politice, ceea ce (noi excelăm în acest sens) ar putea eroda consumul și investițiile, ar putea crește costul de finanțare a statului și ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb”. La noi, deocamdată, deprecierea leului poate să ajungă la un curs de 5 lei/euro, până la finele acestui an. Dacă se va ajunge la o criză politică provocată de către alianța PSD-PNL, cum susțin tabere nemulțumite ale partidelor aflate la guvernare, nu este exclusă devalorizarea și mai puternică a leului, a cursului de schimb care să atingă cota de 5 lei/euro.

Guvernul se ocupă de alegeri, nu de mersul economiei și de dobânzile tot mai mari la miliardele împrumutate.

“Politica monetară a BNR ne dă încredere că nu se va întâmpla o depreciere necontrolată a cursului de schimb, deoarece se verifică continuu gradul de îndatorare al populației și al autorităților publice în valută ca și expunerea băncilor la împrumuturile care sunt în moneda națională, precum și nivelul de creditare neperformantă”.

De subliniat faptul că pentru dolarul american, cursul de schimb crește comparativ cu leul, ca și francul elvețian, toate acestea punând la grea încercare persoanele fizice care au credite în aceste monede.

Ioan Husar

Lasă un comentariu