UN CĂLDUROS “LA MULȚI ANI!” profesorului și poetului IOAN GĂBUDEANU - LA CEAS ANIVERSAR

Distribuie pe:

Pe 25 februarie 2024, poetul Ioan GĂBUDEAN împlinește frumoasa vârstă de 73 de ani, 50 dedicându-i literaturii, poeziei în special, pentru care merită cuvinte de cinstire și de prețuire.

S-a născut în anul 1951, în satul Cipău, la 3 km de Iernut și la 25 km de Targu-Mureș. Termină școala primară clasele V-VII în comuna Ogra, a VIII-a și Liceul Teoretic în satul natal, în Iernut, fiind apoi student la Institutul Pedagogic din Targu-Mureș, Facultatea de Filologie-Istorie.

A fost profesor timp de 20 de ani în diferite localități din județul Mureș: Socol (comuna Cozma), Șeleușul Mic (Zagăr), Idiciu (Bahnea), Lechința (Iernut), Fânațe-Band, Iclănzel, Vișinel (Sărmaș), Iernut, Sânpaul, Valea Izvoarelor (Sânpaul), Tirimia (Gheorghe Doja), iar din 1990, profesor titular la Școala Generală nr. 3 (devenită Gimnaziul George Coșbuc) pe o catedră de Limba și Literatura Română.

Debutează cu poezie în revista studențească “Athenaeum” (Târgu Mureș), 1973, apoi în 1979 redebutează în ziarul târgumureșean “Steaua roșie”. După 1989 are activitate redacțională la diverse ziare și reviste.

Din 1992 publică plachete și cărți de poezie clasică și modernă, haiku, rengay, senryu, haibun (proza scurtă), poeme într-un vers, epigrame, tablete, recenzii de carte, aforisme, rondeluri, “recenzii de carte”, in total 56, până în 2024.

Pasionat de haiku, publică în reviste și antologii din țară și din străinătate: Japonia, Grecia, S.U.A., Serbia, Italia, Anglia, Franța, Germania, India.

Din 2000 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, figurând în “O istorie a literaturii române”, de Ion Rotaru, Ed. Niculescu, București, volumul V, 2000, și în Dicționarul scriitorilor români de azi, întocmit de Boris Crăciun și Daniela Crăciun-Costin, Iași, 2011.

Ioan GĂBUDEAN a fondat la Târgu-Mureș revista de haiku “Orfeu”, cu participare națională și internațională și e înființat Clubul Național de Haiku “Bucurii efemere.”

Este căsătorit cu Doina (născută Prozen), profesoară de Limba și Literatura Română, poetă, autoare a trei plachete de haiku și a cărții “Nevoia de certitudini”.

În anul 2023 i-a apărut masiva antologie lirică intitulată “Roua din clepsidră”, la Editura “Ardealul” din Târgu-Mureș.

Născut în satul Cipău, sat frumos așezat pe malul stâng al Mureșului, într-un univers generos și pitoresc, poetul poartă mereu în inima sa sensibilă amintirea zilelor fericite din paradisul copilăriei, bând apă sfințită de stelele care se scăldau în fântână, noapte de noapte.

Pentru poet, Cipăul natal este Ithaca mult dorită a lui Ulise, pe locul pe care îl poartă în suflet ca pe un lucru de preț, ce pe o comoară pe care nu i-o poate lua nimeni, nefiind de vânzare...

Pentru toate rezultatele dânsului, în acest ceas de sărbătoare, ii aducem un omagiu sincer, adresându-i felicitări pentru împlinirile pe plan literar, slujind în prezent cu responsabilitate și talent, cu sensibilitate și seriozitate cuvântul scris!

Îi dorim acum, la ceas aniversar, mulți ani fericiți alături de familie, prieteni și de toți cei dragi și să fim și noi fericiți alături de poetul Ioan GĂBUDEAN care scria într-o poezie:

“Sunt fericit ca un fir de iarbă

Sunt fericit ca un mesteacăn zglobiu

Sunt fericit că mai ești în viață

Sunt fericit că încă sunt viu!”

Cu deosebită considerație,

Iosiv Horvath

Lasă un comentariu