IN MEMORIAM - Scriitorul ION ILIE MILEȘAN (1933-2024)

Distribuie pe:

Cu regrete în suflet aducem la cunoștința membrilor breslei noastre și cititorilor fideli de literatură autentică, originală, că scriitorul Ion Ilie Mileșan, afirmat ca un reputat prozator, eseist, critic și istoric literar, ne-a părăsit pentru totdeauna, urcând la ceruri. Vă propunem să rememorăm împreună câteva secvențe biobibliografice, din care rezultă profilul sufletesc și literar al distinsului nostru coleg.

S-a născut la data de 29 ianuarie 1933, în satul Orosfaia, din județul Bistrița-Năsăud.

Studii: Clasele primare în satul natal, gimnaziul la Teaca iar apoi Școala Pedagogică la Reghin (1953), Facultatea de Filologie - Pedagogie a Universității din București (vreme de 2 ani), continuată la Facultatea de Filologie-Pedagogie a Institutului Pedagogic din București (1957). A susținut un strălucit doctorat în filologie la Universitatea “Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca, cu teza Mihai Eminescu - autor dramatic (1978).

Activitatea profesională: Este repartizat profesor de limba română la Școala Generală din comuna Mărișelu (jud.Bistrița-Năsăud, 1957-1958), în scurt timp fiind promovat director al Casei Pionierilor din Bistrița-Năsăud (1959), apoi din nou profesor la Școala Generală din comuna Șieu-Măgheruș (1960). Își începe cariera universitară ca asistent la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureș (1961), apoi lector cu delegație (1962) și lector titular (1969-1974), fiind avansat, ulterior, șef al Catedrei de limba și literatura română. În cadrul acestei instituții de învățământ superior târgumureșean a redactat și a ținut cursurile: Introducere în studiul literaturii (1968), Estetică, Istoria literaturii române: perioada marilor clasici, Analiză și compunere (curs special), Problemele teoriei și ale analizei literare. După desființarea Institutului Pedagogic de la Târgu Mureș, a fost numit profesor la Grupul Școlar de Construcții Montaj Târgu-Mureș, revenind în învățământul superior la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș, în cadrul nou înființatei Facultăți de Drept Administrativ (în anul 1993), de unde s-a pensionat. A fost mulți ani președinte al Filialei Mureș a Societății de Științe Filologice (începând din 1977) și membru al Consiliului Național al acestui for științific. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala regională Târgu-Mureș, în anul 2002.

Debutul literar: A debut cu două schițe în revista Luceafărul (1959), iar debutul editorial se produce cu volumul Odihna plantației de pini (Editura Cartea Românească, București,1988).

Colaborări: Publică sporadic în periodicele culturale: Luceafărul, Vatra, Tribuna, Limbă și literatură, România literară, Buletinul Societății de Științe Filologice din România, Cadran mureșean, Târnava, Izvoare filosofice. A susținut, timp de 22 de ani, în calitate de redactor-colaborator, rubrica săptămânală Revista radio de literatură și artă, la Studioul Teritorial de Radio Târgu-Mureș, constând în peste 1200 de microeseuri pe diverse teme literare.

Opera literară: Odihna plantației de pini (povestiri), Editura Cartea Românească, București, 1988; Mihai Eminescu - autor dramatic (istorie literară), Editura Ardealul, Târgu Mureș, 1997; Grimasa Iustinei (roman), Editura Academprint, Târgu Mureș, 2000; Caragiale printre noi (publicistică), Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2002; Ecourile memoriei (pseudojurnal sentimental), Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2008; Sub zodia patimilor (roman), Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2010; Ferestruici către infinit (crochiuri radiofonice), Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2012. Pentru cărțile sale a fost răsplătit în mai multe rânduri cu premiul pentru proză și pentru eseu, ale Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu Mureș; în decembrie 2023 i s-a decernat Diploma de Onoare a Uniunii Scriitorilor din România. A obținut, de asemenea, premii și diplome în cadrul Festivalului Internațional “Lucian Blaga” de la Târgu Mureș, în cadrul Saloanelor “Liviu Rebreanu” de la Bistrița, în cadrul “Zilelor culturale de la Toplița” și în cadrul al altor manifestări literare și culturale.

Referințe critice, în cărți și în periodice: Domokos Samuel - A román irodalom magyar bibliográfiája 1961-1970/Bibliografia maghiară a literaturii române 1961-1970, București, Editura Kriterion, 1978; Teodor Tanco - Dicționar literar 1639-1997 al județului Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Editura Virtus Romana Rediviva, 1998; Ana Cosma - Scriitori români mureșeni. Dicționar biobibliografic, Târgu Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, 2000; Anton Cosma - “Un nou prozator târgumureșean”, în ziarul Steaua roșie, din 21 februarie 1989; Cornel Moraru - “Strategia debutului”, în revista Vatra, nr. 4 / aprilie 1989; Anton Cosma - “Un nou povestitor: Ion Ilie Mileșan”, în revista România literară, nr. 16 / 20 aprilie 1989; Marius Însurățelu - “Ion Ilie Mileșan - Mihai Eminescu - autor dramatic”, în ziarul Cuvântul liber din 21 octombrie 1997; Eugeniu Nistor - “Lansare de carte la Editura Ardealul: Mihai Eminescu - autor dramatic”, în ziarul 24 ore mureșene, din 21 octombrie 1997; Iulian Boldea - “Literatura târgumureșeană postbelică”, în revista de filosofie și literatură Târnava, nr.1-2-3 (54-55-56) / 2000.

Ne despărțim de scriitorul Ion Ilie Mileșan, cu regretul sincer de a nu mai fi printre noi un prieten și un coleg de nădejde, un spirit critic autentic, discret și modest, de o mare valoare spirituală și morală, noi păstrându-i vie și mereu luminoasă amintirea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

EUGENIU NISTOR responsabilul Secției Române

Lasă un comentariu