FAO - Insecuritatea alimentară se menține și în 2024

Distribuie pe:

La sfârșitul anului 2022, Raportul Global privind Crizele Alimentare a înregistrat cele mai înalte niveluri de insecuritate alimentară acută - care afectează un sfert de miliard de oameni în 53 de țări.

Pe tot parcursul anului 2023, nevoile au rămas inacceptabil de mari: 258 de milioane de oameni au suferit de insecuritate alimentară acută, în timp ce bugetele pentru scopuri umanitare s-a restrâns tot mai mult.

Crizele alimentare continuă să domine perspectivele globale pentru 2024. Evenimentele meteorologice extreme determinate de criza climatică interacționează cu noi conflicte și se intensifică și din cauza instabilității economice, amplificând nevoile umanitare.

Această perspectivă și probabila scădere, în continuare, a finanțării din partea donatorilor înseamnă că procesul de planificare a răspunsului umanitar din 2024 trebuie să-și concentreze și mai mult atenția asupra celor mai expuși riscurilor și asupra modalităților celor mai rentabile de a le satisface nevoile imediate de securitate alimentară.

În 2024, în cadrul Planurilor de Răspuns Umanitar, FAO are nevoie de 1,8 miliarde de dolari pentru a ajuta 43 de milioane de oameni să-și producă propriile alimente. Într-o perioadă de reduceri de finanțare, acest sprijin este nu doar salvator ci și eficient din punct de vedere al costurilor - în medie, pentru fiecare 50 de dolari pe care îl asigură un donator, familiile din mediul rural produc 300 de dolari sub formă de alimente. (FAO in the 2024 Humanitarian Response Plans -fao.org/documents/card/en...; foto - fao.org)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu