Kelemen Hunor, despre Liceul Romano-Catolic: Este absolut revoltător ce face prefectul județului Mureș

Distribuie pe:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, joi, la Sângeorgiu de Pădure, că este absolut revoltător modul în care acționează prefectul județului Mureș, care “atacă o hotărâre care ar fi pus lucrurile într-o ordine firească” în cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș.

“Eu aș comenta atitudinea prefectului, nu hotărârea justiției. Este absolut revoltător ce face prefectul județului Mureș. Atacă, folosindu-se de puterea lui de a ataca orice hotărâre și atacă o hotărâre care ar fi pus lucrurile într-o ordine firească, fiindcă există un alt proces pe rol, știți foarte bine. Și de fapt el arată că nu are empatie față de comunitatea maghiară, față de acei părinți care solicită de mai bine de 10 ani de zile o școală și nu are empatie față de copiii care vor să învețe în această școală. Deci asta este ceva revoltător, să fii prefect și să te bucuri că ai reușit să oprești înființarea unui institut de învățământ. Deci este inacceptabil. Nu pot să cataloghez în niciun fel că ești în campanie, că nu ești în campanie, dar tu, ca prefect, ești în interesul ei și trebuie să muncești în interesul comunității”, a declarat Kelemen Hunor. Întrebat ce demersuri va face în continuare, liderul UDMR a accentuat faptul că “vom înființa școala”.

Ieri, Biroul de Presă al UDMR Târgu Mureș a reacționat, dând publicității un comunicat de presă.

“Tribunalul a anulat o decizie care prevedea intenția de a înființa o școală, și nu o decizie prin care s-a admis înființarea unei unități școlare. Tribunalul s-a pronunțat asupra unei hotărâri de Consiliu Local din 2022. Pe ordinea de zi al tribunalului se află, totodată, o altă hotărâre de consiliu, adoptată în 2023, care ar da posibilitatea funcționării unității școlare în cauză, începând cu anul școlar 2024-25. Sperăm, de această dată, că tribunalul va pronunța o hotărâre favorabilă în privința înființării școlii, și nu în favoarea Instituției Prefectului. Noi vom continua să susținem solicitările legitime ale părinților, ale bisericii și ale elevilor. Ne vom folosi toate mijloacele legale pentru a ne asigura că Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș va fi reînființată”, se arată în comunicat.

Instituția Prefectului - Județul Mureș a anunțat, miercuri, că Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș din anul 2022 privind reorganizarea Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș și înființarea Liceului Romano-Catolic este nelegală și rămâne anulată prin decizie definitivă a instanței de judecată și că, de asemenea, este pe rolul instanței și Hotărârea CL Târgu Mureș nr. 326/31.08.2023, care are același conținut.

“Curtea de Apel Târgu Mureș a transmis Instituției Prefectului - Județul Mureș Decizia nr. 31/R/17.01.2024 în urma căreia Sentința nr. 357/29.05.2023 a Tribunalului Mureș de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 303/25.08.2022 rămâne definitivă. Principalele argumente promovate de Instituția Prefectului în contencios-administrativ la Tribunalul Mureș, sunt: lipsa avizelor comisiilor de specialitate ale Consiliului Local cu privire la adoptarea sau, după caz, respingerea proiectului; lipsa dovezii respectării procedurii privind transparența decizională în administrația publică prevăzută de art. 7 din Legea nr. 52/2003; încălcarea prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011 și a Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat - lipsa avizului Ministerului Educației în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024”, a arătat Prefectura Mureș, într-un comunicat de presă.

Potrivit Prefecturii, prin Hotărârea nr. 303/25.08.2022, Consiliul Local a aprobat inițierea reorganizării (prin divizare parțială) a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, prin constituirea unei noi unități de învățământ, Liceul Romano-Catolic, începând cu anul școlar 2023-2024, cu clase situate în Piața Trandafirilor nr. 61 și str. Mihai Viteazu nr. 15.

În urma procesului de divizare parțială, în noul liceu au fost repartizate cinci clase la nivel de învățământ (clasa pregătitoare, clasele I-II-III-IV), 4 clase de gimnaziu și 12 clase de liceu, toate cu limba de predare maghiară.

“Totodată, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș a adoptat în anul 2023 un nou act de reorganizare, Hotărârea nr. 326/31.08.2023 privind reorganizarea unităților de învățământ pentru anul școlar 2024-2025 (având același obiect cu HCL 303/25.08.2022), împotriva căreia, de asemenea, Instituția Prefectului - Județul Mureș a promovat acțiune în contencios administrativ (dosar nr. 5958/102/2023 Tribunalul Mureș), cu următorul termen de judecată pentru data de 06.03.2024”, a precizat Prefectura Mureș. (AGERPRES)

Lasă un comentariu