Românii doresc să locuiască în case proprii. Cât costă ele?

Distribuie pe:

Românii, în majoritatea lor, doresc să aibă casă proprie cu grădină și curte. Cum înainte de '89, statul le asigura cu chirie sau să-și cumpere apartament la bloc, acum visează casă pe pământ, în zone cât mai liniștite.

Și visul a milioane de români s-a împlinit în cei 35 de ani de când s-a dat liber să-și construiască casa dorită cu forțe proprii sau oferită să o cumpere de la numeroși investitori imobiliari, care au ridicat foarte multe ansambluri de case, adevărate cartiere, unele comparabile cu orașele mai mici.

Însă, pentru a construi o casă cu forțe proprii trebuie să ai banii necesari și dacă nu, trebuie să recurgi la credit luat dintr-o bancă, cu dobândă foarte mare, cu un procent din două cifre. Pasul următor este terenul, dacă nu-l ai trebuie să-l cumperi, la un preț mare, în funcție de zonă. În continuare trebuie să apelezi la un proiectant care te va sfătui, îndruma cum să alegi proiectul, suprafața casei la sol sau cu etaj, în funcție de banii de care dispui și de cât poți să aloci pentru construcția dorită.

Faza de proiectare este foarte importantă, care nu trebuie să se limiteze la partea estetică, cum încearcă să procedeze mulți beneficiari. Proiectantul este cel care trebuie să elaboreze proiectul tehnic complet, detaliile de execuție în consultare cu un specialist în domeniu, continuând cu proiectele de instalații sanitare, termice și electrice, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție și devizul estimativ cu necesarul și cantitățile de materiale prevăzute în proiectul tehnic. Este cunoscut faptul că prețul mediu pentru servicii de proiectare se situează între 12 și 20 de euro/metru pătrat construit, plus TVA.

Avizele și autorizațiile de construcție dau cele mai mari bătăi de cap celor care își construiesc o casă. Avizele necesare pentru a obține autorizațiile de construcție de la mediu, electricitate, gaze, sanitar costă între 1.500 și 2.500 de lei. “Pentru autorizație de construcție se ia în calcul un procent din valoarea de construcție a casei, așa cum a fost definită de proiectant, sumă care se achită în două tranșe de 1%, respectiv 4% din valoarea casei”. Prețurile de construcție diferă în funcție de soluția constructivă aleasă. “Pentru o casă pe structură de cărămidă, stadiul la alb, cu finisaje standard, prețurile sunt cuprinse între 300 și 500 de euro/metru pătrat construit, plus TVA. Racordarea finală la rețeaua de electricitate costă între 3.500-4.000 de lei, la rețeaua de apă și canalizare 2.500 - 3.000 de euro, ea poate crește în funcție de distanța de racordare, iar la rețeaua de gaze aproximativ 3.000 de lei până la poartă. În funcție de distanța până la casă, se mai adaugă un supliment de 50%. Un pachet de bază, pentru o curte de 300 mp ce presupune gard, gazon și pavele, se poate situa între 3.000-4.000 de euro, cu TVA inclus”.

La ce buget final poate ajunge o casă dacă adăugăm scumpirea materialelor de construcție?

“Luând în considerare un teren de 400 mp, undeva, într-o zonă la periferia sau înafara orașului, se poate ajunge la un buget de 125.000 - 175.000 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o casă la cheie, pe structură de cărămidă, cu suprafața desfășurată de 120 mp (suprafață utilă de aproximativ 85 mp). “Există și soluții mai ieftine, cu soluții de construcții diferite - fie case pe structură metalică, fie case prefabricate din lemn - la care costurile încep de la 400 euro/metru pătrat, plus TVA.

Prețurile menționate se practică mai ales în orașele mari, iar casele fiind pe structură de cărămidă, alese de familii cu venituri medii, care preferă, în loc de un apartament într-o zonă semi-centrală, o casă în suburbii sau în afara orașului. Aceste prețuri sunt apropiate și în județul nostru la casele construite de investitorii imobiliari, în zone din jurul orașului, în primul rând în Târgu-Mureș.

Ioan Husar

Lasă un comentariu