“Natură și poezie la muzeu”

Distribuie pe:

Colaborarea dintre Muzeul de Științele Naturii din Târgu-Mureș și Cenaclul Literar “Aurel Filimon” al Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor din România a prins contur la sfârșitul lunii trecute, cu ocazia întâlnirii periodice a membrilor cenaclului. De data aceasta, evenimentul literar a avut loc într-un spațiu inedit, și anume la Muzeul Județean Mureș, Secția de Științele Naturii.

Desfășurată sub titlul “Natură și poezie la muzeu”, activitatea a început cu un tur prin sălile muzeului recent renovat și a continuat cu o sesiune de lecturi din creațiile proprii ale scriitorilor prezenți la eveniment.

Vizita a dezvăluit noua față a muzeului, iar participanții au avut posibilitatea să admire un mare număr de exponate, începând cu obiectele de paleontologie, continuând cu spectaculoasele exponate din domeniul mineralogiei. La intrarea în muzeu, te întâmpină un schelet gigant de rinocer lânos, vechi de peste 50.000 de ani, provenit din Siberia, povestea lui fiindu-ne dezvăluită cu argumente științifice de muzeograful Alexandru Solomom. Alături de acest schelet enorm, în mărime naturală, ne-a atras atenția o reproducere a unui pui de dinozaur, exponat care are un caracter interactiv și scoate, din când în când, sunete specifice, în timp ce clipește din ochi. Au fost expuse obiecte valoroase precum: oase de dinozaur, dinți de rechin, cochilii de melci gigant și alte exponate similare descoperite pe teritoriul României sau în regiunea Mureșului.

Spectaculoase și expresive mi s-au părut dioramele care reproduc secvențe realiste din flora și fauna din împrejurimile Târgu-Mureșului, dar și o dioramă dedicată florei și faunei urbane, peisajul urban reprodus referindu-se la o secvență dintr-un parc.

În acest cadru am ascultat frumoasa expunere a dnei Mihaela Sămărghițan (cercetător), care ne-a oferit o detaliată descriere a exponatelor din vitrine. Desigur, turul ghidat prin sălile cu expoziția permanentă a inclus și prezentarea trofeelor de vânătoare pe care le deține muzeul, prezentarea fiind susținută de șefa Secției, dna Daniela-Ramona Botoș.

Potrivit programului stabilit anterior, a urmat sesiunea de recitări și lecturi din creațiile de poezie și proză ale participanților. La început, Liliana Moldovan a mulțumit doamnei Dana Botoș, șefa Secției de Științele Naturii, și colegilor ei cercetători pentru prezentările susținute și și-a manifestat interesul pentru o viitoare colaborare. De asemenea, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor din România a donat, în numele colegilor lui, bibliotecii muzeului un exemplar din antologia “Stihuri autumnale”, apărută anul trecut la Editura Tipomur, care include o selecție de texte de poezie și proză aparținând scriitorilor mureșeni.

Plină de emoție a fost intervenția președintelui Filialei Mureș a Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu”, jr. Ioan Berța, care a făcut o concisă trecere în revistă a activităților pe care le organizează săptămânal la “Casa Iancului” și a subliniat faptul că: “Societatea Cultural-Patriotică ,«Avram Iancu» din Tg. Mureș este o TROIȚĂ VEGHETOARE de CONȘTIINȚĂ pusă pe cărarea istoriei, pentru a promova cultura și cugetul românesc, aici, în jertfelnica cetate a pătimitului nostru Ardeal, unde toate se fac și se desfac în lacrima durerii, la umbra sufletului ocrotitor al Crăișorului nostru cel nemurit”. Apelul său de a rămâne uniți în dragostea pentru istoria națională și în respectul pentru eroii noștri din Ardeal a fost preluat de prof. Costel Neacșu, care a continuat această idee, aducând în discuție durerosul aspect al neparticipării contemporanilor și, mai ales, al tinerilor la evenimentele culturale și artistice referitoare la trecutul istoric al neamului nostru.

Trecerea de la gândul istoric, la gândurile înflorite-n poezie s-a realizat firesc prin vocea doamnei Angela Maria Drăgoi, care, după ce a citit din recentele sale creații poetice, i-a invitat pe participanți la lansarea volumului său de debut “Drumul căutării”, eveniment ce se va desfășura în 22 martie, la Sighișoara. Președintele Filialei Mureș a Ligii, scriitorul Mircea Dorin Istrate, și-a exprimat recunoștința față de multitudinea de aprecieri și reacții pozitive provocate de lectura volumului său de versuri: “Limba Noastră cea Bătrână”, carte apărută la finele anului trecut, la editura Tipomur.

În continuare, scriitorii Iovu Roiban Oroianu, Dan Lăzărescu, Cornel Mărginean, Vasile Luca, Vasile Tomoiagă, poeta Doina Pană și pictorița Rodica Oltean ne-au îmbogățit sufletele cu poeziile lor pline de candoare, cu mesajele lor literare, potențate de adevăr, puritate și sensibilitate.

Serata literară s-a încheiat cu un moment de literatură pentru copii, susținut de scriitoarea Voichița Toma, care ne-a atras în lumea basmelor și ne-a încântat auzul cu recitarea unor poezii pentru pitici.

Agenda întâlnirii a inclus și propuneri pentru viitoarele întruniri ale cenaclului referitoare la evenimentul debutului literar al scriitoarei Angela Maria Drăgoi, din 22 martie, urmând ca, în luna aprilie, să fie organizat un moment omagial dedicat lui Traian Furnea, poet și caricaturist din Luduș, care ar fi împlinit 70 de ani.

Liliana Moldovan, secretar, Liga Scriitorilor din România - Filiala Mureș

Lasă un comentariu