Cât mai rezistă Europa să finanțeze Ucraina?

Distribuie pe:

La doi ani de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, Europa trebuie să își pună câteva întrebări esențiale despre războiul care a izbucnit în mod neașteptat la granițele sale - și cum îl va aborda în următoarele luni.

Probabil cea mai importantă dintre aceste întrebări este: cât timp mai poate susține, practic, sprijinul financiar pentru Ucraina?

Această preocupare nu este nouă, dar este din ce în ce mai răspândită în unele medii oficiale. De asemenea, reflectă câteva adevăruri sumbre.

Războiul este blocat de ceva timp, după ce Ucraina a fost nevoită să se retragă din orașul cheie Avdiivka în urma unor lupte aprige, marcând cea mai mare înfrângere de la căderea orașului Bakhmut, în mai anul trecut.

Unitatea dintre UE și NATO începe să se destrame, aproape fiecare decizie importantă fiind contestată și amenințată cu veto.

Nicio voce occidentală serioasă nu se pronunță în sensul abandonării Kievului, dar este evident că oboseala se instalează pe măsură ce facturile cresc.

De la începutul crizei, UE și aliații săi au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea efortului de apărare a Ucrainei, potrivit Ukraine Support Tracker al Institutului Kiel, citat de CNN.

La începutul lunii februarie, liderii UE au convenit asupra alocării unui pachet de 54 de miliarde de dolari pentru Ucraina, până în 2027. Regatul Unit, probabil principalul jucător de securitate din regiune, a promis, de asemenea, Ucrainei peste 15 miliarde de dolari Ucrainei, încă din 2022. Conform Institutului Kiel, SUA au cheltuit 66 de miliarde de dolari, cu alte 60 de miliarde de dolari în perspectivă.

Dacă, în 2022, sprijinul consistent al Occidentului pentru Ucraina i-a surprins pe mulți din lumea diplomatică, acum, cu cât războiul se prelungește, cu atât crește și oboseala.

În situația în care nu se întrevede încetarea conflictului, atenția concentrată asupra evenimentelor din Orientul Mijlociu, la care se adaugă preocupările interne din cauza crizelor legate de costul vieții cauzate de inflație, cheltuirea unor sume uriașe pentru Ucraina ar putea deveni tot mai anevoioasă pentru guvernele implicate: presiunea politică asupra cheltuielilor va deveni mai vizibilă pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare europene din iunie, precum și sondajele naționale în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, un aliat cheie al Ucrainei.

Oficialii europeni trebuie doar să vadă dificultatea pe care o întâmpină președintele american Joe Biden cu propriul pachet de ajutoare pentru Ucraina pentru a-și da seama de impactul real al finanțării unui război costisitor, de peste mări și țări, atunci când acesta intră în contact direct cu politica internă.

La toate acestea se adaugă și perspectiva ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă anul viitor.

Trump nu a specificat clar care ar fi politica sa în Ucraina, cu excepția declarației că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore. Retorica anti-NATO a fostului președinte, disprețul general față de instituțiile europene și admirația ciudată pentru Putin sunt binecunoscute.

Deși nimeni nu știe ce ar putea însemna, practic, un nou mandat de președinte al lui Trump, este plauzibil să se preconizeze un scenariu sumbru pentru Ucraina, în care noul ocupant al Casei Albe să decidă că America a cheltuit deja suficient - o perspectivă alarmantă pentru oficialii europeni.

Din acest punct de vedere, următoarele 12 luni sunt decisive pentru aliații europeni ai Ucrainei. Este evident în interesul Europei ca Putin să nu câștige acest război. Prin urmare, este esențial, spun oficialii, ca orice s-ar întâmpla în America, europenii să strângă cureaua și să continue să cheltuiască, oricât de greu ar părea.

Poate Europa să continue finanțarea Ucrainei dacă SUA își retrage sprijinul financiar?

Majoritatea oficialilor susțin că se poate. Ar fi greu, desigur, dar posibil. “UE se pricepe foarte bine la strângerea de fonduri și există instrumente pe care încă nu le-a folosit”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.

Problema cea mai spinoasă este dacă, fără sprijin american, Europa ar putea furniza Kievului armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul.

Răspunsul este: nu. Europa pur și simplu nu are puterea de producție în acest moment pentru a servi în mod independent Ucraina, în următoarele 12 luni.

Cu toate acestea, diplomații occidentali sunt optimiști că înarmarea Ucrainei răspunde scopului europenilor de a-și reduce dependența de America.

Oficialii indică un acord recent, intermediat de NATO, în care țările europene s-au angajat să achiziționeze 1.000 de rachete de la firme americane care vor fi construite într-o nouă fabrică germană.

Aproape toată lumea este de acord că Europa trebuie să cumpere mai multe arme și să ducă o politică de securitate care să nu se bazeze atât de mult pe SUA. Acest lucru, însă, nu trebuie să fie în detrimentul Americii, iar din menținerea contractelor profitabile pentru companiile americane, toată lumea are de câștigat. (sursa - edition.cnn.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu