Mapamond * Mapamond * Mapamond

Distribuie pe:

Fresce de mare valoare, descoperite în timpul săpăturilor în Pompei

Splendide fresce reprezentând, printre altele, o scenă mitologică deosebită au fost descoperite în Pompei, a anunțat vineri celebrul sit arheologic situat lângă Napoli, în sudul Italiei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

“Au fost lucrări de restaurare și săpături care au permis “descoperirea acestor fresce de mare valoare” în și în jurul Casei Leda, una dintre reședințele orașului antic Pompei, distrus și îngropat sub cenușă în anul 79 de erupția vulcanului Vezuviu.

Cea mai frapantă este, fără nicio îndoială, cea care reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos și sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lâna de Aur.

Această “frescă care ne arată doi fugari pe mare din Grecia antică”, potrivit directorului sit-ului Pompei Gabriel Zuchtriegel, apare ca un tablou cu ramă pe un perete predominant galben auriu decorat cu decorațiuni delicate.

Printre celelalte fresce descoperite se numără naturi moarte și portrete de femei, în special în medalion.

Săpăturile actuale de la Casa Leda urmăresc să reconstituie planul complet al acesteia și să obțină suficiente informații pentru a determina încăperile principale ale altor două reședințe situate la nord și la sud de aceasta.

Operațiuni de curățare a frescelor sunt în desfășurare pentru a îndepărta cenușa vulcanică și a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare.

Cenușa vulcanică aruncată în urmă cu 2.000 de ani de Vezuviu s-a sedimentat pe majoritatea locuințelor din Pompei, ceea ce a permis păstrarea lor aproape complet, la fel ca și multe dintre cele 3.000 de cadavre ale persoanelor care și-au pierdut viața în catastrofă.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum din Roma, se întinde pe o suprafață totală de aproximativ 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenușă.

Grecia: Prima căsătorie între persoane de același sex, sub protecția poliției

Prima căsătorie între persoane de același sex a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Grecia, sub protecția poliției care a semnalat luni amenințări primite de cuplu, relatează France Presse.

“Căsătoria noastră, care a avut loc în prezența celor trei copii ai noștri, s-a desfășurat fără teamă sau stres, așa cum ar trebui să fie”, au scris tinerii căsătoriți într-o scrisoare publicată de poliție pe rețeaua X. Cuplul, care a spus că a primit “amenințări la adresa siguranței” sale, a mulțumit forțelor de ordine pentru ajutorul acordat “în timpul și după ceremonie”, potrivit comunicatului poliției.

Pe 16 februarie, Grecia a adoptat o lege care autorizează căsătoria gay și adopția de copii de către cuplurile de același sex. Aproximativ 4.000 de oponenți ai legii, conduși în special de Niki, partidul de extremă dreaptă apropiat Rusiei, au manifestat în fața Parlamentului, purtând icoane ale Maicii Domnului și cruci.

Această țară mediteraneană, unde influenta Biserică Ortodoxă s-a opus feroce reformei, a devenit astfel al 37-lea stat din lume, al 17-lea din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care legalizează adopția pentru părinții de același sex, notează AFP.

Liderul partidului de stânga Syriza, principala forță de opoziție din parlament, Stefanos Kasselakis, a anunțat că el se va căsători cu partenerul său american, Tyler McBeth, în Grecia în această vară.

Psihoza ploșnițelor de pat din Paris, amplificată de Rusia

Psihoza ploșnițelor de pat care s-a răspândit în Franța în toamna anului trecut a fost “artificial amplificată” de Rusia, a afirmat vineri ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, informează AFP.

Întrebat la TF1 cu privire la tentativele de destabilizare din Franța care ar fi orchestrate de Rusia, ministrul francez a revenit asupra acestui dosar care a făcut înconjurul lumii.

“Polemica ploșnițelor de pat (...) a fost amplificată artificial pe rețelele sociale de conturi despre care s-a stabilit că sunt de inspirație sau origine rusă, inclusiv cu o legătură falsă creată între sosirea de refugiați ucraineni și răspândirea ploșnițelor de pat”, a declarat Jean-Noël Barrot. Aceasta “a fost foarte mult amplificat de conturi legate de Kremlin”, a adăugat el.

Fotografii și înregistrări video care semnalau prezența acestor insecte, care se hrănesc cu sânge uman și se presupune că au dispărut din viața zilnică în țările occidentale în anii 1950, au inundat rețelele sociale începând de la mijlocul lui septembrie.

“Marea întoarcere” a acestor dăunători a căpătat dimensiunile unei afaceri de stat, cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, manifestație sportivă cu o mare miză turistică.

Șapte instituții școlare și mai multe clase de elevi au fost închise, însă toate cazurile semnalate - care pe un scaun de cinema, care pe un loc în tren - erau departe de a se fi dovedit toate adevărate.

Potrivit lui Jean-Noël Barrot, operațiunile de atacuri cibernetice și dezinformare ale Rusiei “au început să se accelereze în ultimii doi ani, după declanșarea războiului în Ucraina”. “Știm asta pentru că președintele Republicii a înființat în 2021 un serviciu care se numește Viginum, a cărui misiune este de a detecta aceste manevre ce vizează destabilizarea opiniei publice în Franța și slăbirea sprijinului public pentru Ucraina”, a subliniat ministrul francez.

Franța a condamnat de asemenea, în noiembrie, o “ingerință digitală rusă”, denunțând de această dată rolul unei rețele ruse în “amplificarea artificială și difuzarea pe rețelele sociale a unor fotografii cu Steaua lui David reproduse pe imobile din regiunea pariziană.

Această ingerință a avut loc în plin conflict între gruparea islamistă palestiniană Hamas și Israel.

Prin fierberea apei de la robinet se elimină 90% din microplastice

Prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea sunt eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată, conform unui nou studiu publicat la sfârșitul lunii februarie în jurnalul Environmental Science and Technology Letters, transmite Live Science.

Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri, conform Administrației americane pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA). Acestea au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor și oceanelor, chiar și în atmosferă, precum și în apa îmbuteliată.

Studiile cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt încă prea puține și inconcludente, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive, în timp ce altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamații la nivelul intestinului și, în cazul testării pe șoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.

În cadrul noului studiu oamenii de știință s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticele din apă.

“Consumul apei fierte, o veche tradiție în unele țări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătății umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanțe chimice și marea majoritate a substanțelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano și microplasticelor din apa plată”, scriau autorii studiului în motivarea cercetării.

Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conțineau numeroase dintre mineralele care se află de obicei în apă, precum și trei dintre cele mai comune particule microplastice - polistiren, polietilen și polipropilen. De asemenea, cercetătorii au variat “duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentrația de carbonat de calciu.

Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute și apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reținând particulele de plastic.

Capitala Vietnamului, Hanoi, cea mai poluată din lume. Bucureștiul, pe locul 35

Străzile din capitala Vietnamului, Hanoi, au fost învăluite luni de un smog dens care a redus dramatic vizibilitatea din cauza poluării atmosferice cauzate de nivelurile ridicate de particule provenite din emisiile vehiculelor și de praful fin asociat cu industria de construcții, informează Reuters.

Nivelul particulelor mici periculoase - cunoscute sub numele de PM2,5 - din aerul din Hanoi era de 186 micrograme pe metru cub la sfârșitul zilei de luni, cel mai ridicat nivel dintr-o listă cu cele mai poluate orașe din lume, potrivit datelor furnizate de AirVisual, care oferă informații independente privind poluarea aerului la nivel mondial prin intermediul unei aplicații pentru telefoanele mobile.

“Acest lucru este dăunător pentru sănătatea noastră”, a declarat Duong Kim Oanh, un locuitor din Hanoi în vârstă de 58 de ani. “Cred că poluarea din Hanoi este cauzată de un număr mare de vehicule personale și de praful fin provenit de la toate construcțiile, plus această vreme rece”, a adăugat el.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2021, emisiile provenite de la cele 8 milioane de vehicule înregistrate în Hanoi au reprezentat 30% din poluarea cu particule, iar emisiile din industrie alte 30 de procente.

Aproape 100 de curse aeriene spre și de la Aeroportul internațional din Hanoi au fost amânate sau deviate spre alte orașe pe 2 februarie din cauza ceții dense și a înrăutățirii poluării aerului.

Potrivit clasamentului live publicat luni de aplicația AirVisual, topul 10 al celor mai poluate orașe din lume era alcătuit din următoarele orașe: Hanoi (Vietnam), Teheran (Iran), Chengdu (China), Cracovia (Polonia), Dhaka (Bangladesh), Accra (Ghana), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Hangzhou (China), Bișkek (Kârgâzstan) și Chongqing (China).

București ocupă locul al 35-lea în acest clasament, cu un indice de 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate. Capitala României este devansată în această listă de mai multe orașe europene cu un indice mai ridicat de poluare, precum Berlin (Germania, locul 11), Wroclaw (Polonia, locul 20), Istanbul (Turcia, locul 24), Praga (Cehia, locul 27), Bruxelles (Belgia, locul 31) și Varșovia (Polonia, locul 32), dar se situează în fața altor orașe de pe continentul european care sunt mai puțin poluate, precum Budapesta (Ungaria, locul 42), Kiev (Ucraina, locul 48) și Sofia (Bulgaria, locul 50). (Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu