Organizația Mondială a Sănătății - mesaj de 8 Martie Investiți mai mult în sănătatea femeilor!

Distribuie pe:

Anul acesta, de Ziua Internațională a Femeii, OMS/Europa solicită statelor membre să-și sporească investițiile în sănătatea femeilor. În ciuda progreselor, disparitățile persistă în cercetarea și tratamentul afecțiunilor specifice femeilor, a oportunităților în domeniile legate de știință, tehnologie, inginerie și recunoașterea contribuției femeilor în profesiile legate de sănătate și de luare a deciziilor. Aceste diferențe bazate pe gen persistă nu numai în ceea ce privește accesul la asistență medicală și tratament, ci și în ceea ce privește salarizarea. De exemplu, femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu aproape 12,7% mai puțin pe oră decât bărbații.

Deși femeile reprezintă 78% din forța de muncă din sănătate și servicii de îngrijire, ele dețin doar 25% din funcțiile de conducere. În plus, femeile activează adesea în condiții de muncă precare, caracterizate prin instabilitate, salarii mai mici și beneficii mai puține.

Femeile continuă să suporte cea mai mare parte a muncii de asistență neremunerată, atât la nivel global, cât și în Regiunea Europeană a OMS. Chiar înainte de pandemia de COVID-19, femeile efectuau de trei ori mai multe activități de îngrijire și munci casnice neremunerate în comparație cu bărbații. Această disparitate nu numai că le afectează situația financiară, ci le limitează și posibilitatea de a se angaja în alte domenii, având un impact negativ asupra sănătății lor mintale și a bunăstării generale.

Inegalitatea de gen afectează, de asemenea, capacitatea femeilor de a face față și de a se recupera după dezastrele naturale. În majoritatea dezastrelor, mortalitatea în rândul femeilor este semnificativ mai mare decât cea a bărbaților.

Investiția în sănătatea femeilor și în cercetarea legată de sănătate este esențială nu numai pentru bunăstarea femeilor, ci și pentru societate în general, inclusiv pentru economia mondială. Prin abordarea acestor probleme, nu numai că promovăm egalitatea de gen, ci deblochăm și întregul potențial a jumătate din populația globală, ceea ce duce la o societate mai solidă și mai echitabilă pentru toți. (who.int/europe/news-room/events/item/2024/03/08/def…) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu