Absolvenții de gimnaziu care se pot înscrie la liceu fără susținerea evaluării naționale

Distribuie pe:

În data de 6 martie 2024, a intrat în vigoare metodologia de înscriere în clasa a IX-a în anul școlar 2024 - 2025 a elevilor care au obținut pe parcursul gimnaziului premiul întâi la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Metodologia se adresează absolvenților din seria curentă care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual, pentru anul școlar 2024-2025, pe baza performanțelor deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului.

Prin urmare, în anul școlar 2024 - 2025, absolvenții de gimnaziu care au obținut rezultate notabile la olimpiadele școlare naționale sau la competițiile internaționale pot fi înscriși direct în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale.

Potrivit metodologiei, elevii menționați pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale, fără susținerea probelor de aptitudini și a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și fără a li se calcula media de admitere.

În metodologie se detaliază etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a, în anul școlar 2024 - 2025, a absolvenților de gimnaziu care au rezultate notabile la olimpiade.

Acestea cuprind depunerea dosarelor la inspectoratul școlar, analizarea lor de către comisia teritorială de admitere, comunicarea rezultatului repartizării absolvenților, preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați, transmiterea de către unitățile de învățământ liceal, respectiv de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământ profesional sau învățământ dual, a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților și completarea în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor.

Înscrierea în clasa a IX-a și repartizarea absolvenților trebuie făcute până la data de 31 august 2024. De precizat că înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților de gimnaziu cu rezultate bune la olimpiade se face peste numărul maxim de elevi din clase, așa cum stabilește metodologia cuprinsă în Ordinul ministrului Educației nr. 6.801/2023. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

1 comentariu

  1. Prostanol 11 martie, 2024 at 13:40 Răspunde

    Este o schimbare interesantă! Oferă o recunoaștere meritată performanței academice și stimulează competitivitatea sănătoasă. Dar mă întreb, această abordare va fi suficient de echitabilă pentru toți elevii, indiferent de oportunitățile pe care le-au avut de a participa la astfel de competiții?

Lasă un comentariu