Călătorie spre inima mamei - pe căile inteligențelor multiple

Distribuie pe:

În prag de sărbătorire a ființelor care ne-au dat viață, într-o zi încărcată de emoția reînvierii, miercuri, 6 martie 2024 a fost sărbătorită ziua mamei, printr-o activitate de suflet, intitulată Călătorie spre inima mamei - pe căile inteligențelor multiple, care s-a desfășurat în cadrul Cercului Pedagogic al Profesorilor de Limba și Literatura Română din zona Târgu-Mureș, nivel gimnazial, coordonat de doamna inspector pentru Limba și Literatura Română, profesor dr. Maria Kozak și doamna profesor dr. Ioana Nemeș. Activitatea s-a dorit a fi un model pentru săptămâna Școala Altfel. Actorii direct implicați au fost elevii clasei a VIII-a B de la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu” din Târgu-Mureș sub coordonarea regizoarei, a doamnei profesor de limba și literatura română, Simona- Ioana Todoran.

Activitatea a debutat cu lectura expresivă a textului Una este mama de Tudor Arghezi, realizată de câte un membru al celor 6 echipe participante. A urmat distribuirea și explicarea de sarcini de lucru pe baza textului. Cerințele au fost atent create, în așa fel încât au respectat teoria inteligențelor multiple a lui Howard Earl Gardner, psiholog american de dezvoltare și profesor de cercetare. Înainte de a fi grupați pe cele 8 tipuri de inteligență emoțională,elevii au completat online un chestionar cu 80 de întrebări la sfârșitul căruia li s-a identificat tipul de inteligență dominant: inteligența lingvistică, inteligența matematică, inteligența naturalistă, inteligența interpersonală, inteligența intrapersonală, inteligența spațială, inteligența muzicală, inteligența kinestezică. Pentru ca activitatea să fie rodnică, au fost interpretate cântece dedicate mamelor, la fredonarea acestora au fost invitați să participe și invitații, un număr generos de doamne profesoare de limba și literatura română, toate acestea creând o atmosferă plină de emoție, zâmbete și liniște. În cadrul rezolvării sarcinilor de lucru, fiecare grupă s-a întrecut în măiestrie, în a-și prezenta proiectul realizat. Pe buzele tuturor, cuvântul mama a sunat precum o rugăciune. Iar surpriza pregătită de doamna profesoară Simona - Ioana Todoran, la final, le-a umplut elevilor ochii de lacrimi, aceștia au avut ocazia să vadă imagini cu mamele lor proiectate pe ecranul videoproiectorului.

Un buchet de emoții au îmbrăcat sufletele celor prezenți la activitate:domnul director, profesor Popa Ioan - Cornel, doamnele director adjunct, profesor Boca Dana - Emilia, respectiv profesor Ercse Eva, doamne profesoare de limba și literatura română, elevi. O zi premergătoare celei care va urma, spre onorarea ființelor care ne-au îmbrățișat cu viață.

Se cuvine să apreciem activitatea elevilor din clasa a VIII-a B de la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu” Târgu-Mureș, precum și a doamnei profesor Simona - Ioana Todoran care au adus acest dar celor prezenți. Felicitări!

Catedra de Limba și Literatura română de la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, Târgu - Mureș

Lasă un comentariu