Putin le aduce un omagiu femeilor-soldat care luptă în Ucraina

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a adus vineri un omagiu, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, femeilor-soldat care luptă în Ucraina și celor care susțin atacul Moscovei împotriva statului vecin, relatează AFP.

Putin a promulgat, de asemenea, cu prilejul zilei de 8 martie, un decret pentru grațierea a 52 de femei condamnate și efectuând pedepse cu închisoarea, dintre care unele au părinți militari.

În discursul său, președintele rus a declarat că aduce un omagiu în special “femeilor care se află în zona operațiunii militare speciale” în Ucraina și care “îndeplinesc misiuni de luptă”.

Potrivit ministrului apărării, Serghei Șoigu, peste 300.000 de femei “activează în forțele armate” ruse.

Anul trecut, el a precizat că 1.100 dintre ele “luptă” în Ucraina, altele ocupând funcții de susținere.

Într-un alt mesaj video de vineri, Șoigu le-a mulțumit mamelor soldaților care luptă în Ucraina. “Ați crescut patrioți adevărați și curajoși apărători ai patriei”, a declarat el.

În aceste ultime săptămâni, un grup restrâns de soții ale soldaților mobilizați au organizat manifestații în fața Kremlinului pentru a cere ca soții lor să fie retrași de pe front și rechemați din Ucraina, notează AFP.

Ambasada SUA din Rusia avertizează în privința unui atac iminent la Moscova al unor extremiști”

Ambasada SUA din Rusia a avertizat că “extremiști” au planuri iminente pentru un atac la Moscova, la câteva ore după ce serviciile ruse de securitate au anunțat că au dejucat un atac armat la o sinagogă plănuit de o celulă a ramurii afgane a grupării Statul Islamic, relatează vineri Reuters.

Ambasada, care i-a îndemnat în mod repetat pe toți cetățenii americani să părăsească Rusia imediat, nu a furnizat detalii suplimentare despre natura amenințării, dar a precizat că oamenii ar trebui să evite concertele și mulțimile și să fie atenți la împrejurimi.

“Ambasada monitorizează rapoarte că extremiști au planuri iminente de a viza adunări de amploare la Moscova, inclusiv concerte, și cetățenii americani ar trebui să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”, a menționat ambasada pe site-ul său.

Aceasta a emis avertismentul la câteva ore după ce serviciul de securitate federal rus, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova a unei celule a grupării sunite Statul Islamic. Este neclar dacă cele două anunțuri sunt legate, precizează Reuters.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză din relațiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Kremlinul acuză SUA că luptă împotriva Rusiei întrucât susține Ucraina cu bani, arme și informații.

FSB a precizat că o celulă a grupării Statul Islamic opera în regiunea rusă Kaluga ca parte a ramurii afgane a organizației, cunoscută și sub numele ISIS-Khorasan și care are ca scop declarat instituirea unui califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan și Iran.

Gruparea a apărut prima dată în estul Afganistanului în ultima parte a anului 2014 și și-a făcut o reputație de brutalitate extremă.

Celula “se pregătea să-i atace pe enoriașii unei sinagogi cu arme de foc”, a precizat FSB. Când au fost interceptați, militanții au opus rezistență forțelor speciale ruse și au fost “neutralizați” după ce s-a tras asupra lor.

“Arme de foc, muniție, precum și componente pentru fabricarea de dispozitive explozive improvizate au fost descoperite și confiscate”, a mai menționat FSB. (Agerpres)

Lasă un comentariu