Recoltarea probelor biologice în caz de accident rutier se poate face și în ambulanțele smurd

Distribuie pe:

În 8 martie 2024, a intrat în vigoare Ordinul nr. 1.252 al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial nr. 192, pentru aprobarea normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

Actul normativ intrat recent în vigoare modifică Ordinul nr. 1.512/2013, în sensul că, în cazul șoferilor implicați în evenimente rutiere, mostrele biologice prin care se stabilește dacă au consumat băuturi alcoolice sau droguri se pot recolta în spitalele care au și secție de urgență, în instituțiile de medicină legală și în ambulanțele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) care au în echipaj un medic.

De asemenea, noile norme metodologice stabilesc că recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se realizează în regim de urgență de către personal medical care are aviz de liberă practică valabil, în cea mai apropiată unitate sanitară publică autorizată, în unități sanitare care au în structură unitate de primire a urgențelor sau compartiment de primire a urgențelor și în instituții de medicină legală.

Până acum, recoltarea acestor probe se putea face numai în cadrul oricărei unități de asistență medicală autorizată sau în instituții medico-legale.

Recoltarea mostrelor biologice se face doar după ce polițistul rutier completează formularul de cerere de analiză toxicologică a mostrelor biologice, care are un nou model (se găsește anexat normelor metodologice), iar stabilirea alcoolemiei sau a consumului de droguri se face doar în cadrul instituțiilor medico-legale.

În plus, noile norme prevăd că examenul medical al șoferului prin care se evaluează efectele consumului recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive se face în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice.

Anterior, legislația stabilea că examenul medical se efectua numai la solicitarea polițistului rutier, dacă persoana în cauză era implicată într-un accident de circulație rutieră în urma căruia a survenit decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu