20% din angajații din Târgu Mureș muncesc în sănătate

Distribuie pe:

În ultima vreme am văzut cu toții că au fost inaugurate multe cabinete, clinici, laboratoare cu centre medicale private. De asemenea, în Târgu Mureș și în proximitatea sa se află în construcție sau în faza de proiect patru spitale mari. Este vorba despre Spitalul Oncologic MEDEX (situat pe teritoriul administrativ al comunei Sângeorgiu de Mureș, la limita cu municipiul Târgu Mureș), Centrul de Arși Grav (350 milioane de lei) a cărui construire a început luni, 11 martie, în spatele Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), noua clădire a “Institutului Inimii” (500 de milioane de lei) a cărui proiectare și execuție a fost licitată, însă acum se judecă contestațiile, și Spitalul Universitar UMFST aflat în construcție, în Târgu Mureș, la limita comunei Livezeni. Pe lângă aceste investiții, Guvernul a alocat, prin PNRR, 180 de milioane de lei pentru ambulatorii de specialitate, dotarea secției de neonatologie, investiții pentru reducerea infecțiilor nosocomiale sau pentru sistemul de fluide medicale. Astfel, în această perioadă, Târgu Mureșul beneficiază de investiții, prin Ministerul Sănătății (cu finanțări din PNRR, proiecte cu Banca Mondială sau din bugetul de stat) de peste 1.000 de milioane de lei, adică de peste 200 de milioane de euro.

Este clar că medicina din Târgu Mureș devine principalul motor economic al orașului. De exemplu, turismul din Târgu Mureș se datorează, în primul rând, medicinei și abia apoi culturii, recreerii sau sportului. Este vorba despre organizarea de congrese, simpozioane, alte manifestări legate de lumea medicală sau universitară, dar și de aparținătorii pacienților din țară care vin aici să se opereze.

Ca să vedem dimensiunea și importanța domeniului medical în viața Târgu Mureșului, am făcut un calcul privind numărul de angajați din acest sector.

Din cei 116.033 de locuitori ai Târgu Mureșului, conform datelor recensământului din 2021, 63.949 sunt angajați (conform ultimelor date disponibile de la Direcția Județeană de Statistică Mureș pe anul 2022).

În Târgu Mureș, cele două mari spitale de stat au 6.000 de angajați. Vorbim despre angajații SCJU Târgu Mureș, inclusiv medicii rezidenți (cca. 4.000) și angajații SCJ Mureș (cca. 2.000 angajați). Tot în domeniul public activează angajații IML, ai Serviciului Județean de Ambulanță și ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș. În ceea ce privește sectorul privat, în Târgu Mureș există spitale, clinici, laboratoare de imagistică medicală, laboratoare de analize medicale, cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicilor dentiști, farmacii, centre de medicină fizică și reabilitare, servicii paraclinice, servicii de îngrijire la domiciliu, centre de radiografii dentare, servicii de transport pacienți, centre de permanență, centre pentru dispozitive medicale. Nu există statistici oficiale care să ne arate numărul total de angajați din Târgu Mureș în domeniul sănătății. Conform unor surse oficiale din acest domeniu, în Târgu Mureș ar munci în sănătate cca. 11.000 de persoane. Există și așa-numitele suprapuneri pentru că unele persoane muncesc și la stat și la privat. Sursele noastre susțin însă că pe lângă furnizorii de servicii medicale pe care i-am enumerat mai sus trebuie să luăm în calcul că există o serie de alte societăți comerciale care lucrează pentru acești furnizori de servicii medicale. Este vorba despre firme de logistică, firme care asigură servicii precum curățenia, prepararea hranei, furnizarea de consumabile, întreținere etc. sau firmele care se ocupă de vânzarea și distribuția medicamentelor, dispozitivelor medicale, protezelor și de aparatură medicală. Deși au legătură cu domeniul medical, nu am luat în calcul fabricile de medicamente.

În opinia specialiștilor în medicină care au comentat pentru noi acest subiect, trebuie să ținem cont oarecum și de angajați din facultățile cu profil medical ale UMFST “G.E. Palade”. Și dacă excludem cadrele universitare putem ajunge la cifra de minim 12.000 de târgumureșeni care sunt angajați în domeniul medical. Asta înseamnă că 18,76% din angajații din oraș muncesc în sănătate, aproape 1 din 5 oameni. Dacă luăm în calcul și serviciile conexe, pe orizontală, trecem cu siguranță de procentul de 20%. Iată că domeniul medical din Târgu Mureș este principalul angajator din oraș și nu doar un brand, un simbol al orașului. În acest domeniu, salariile medicilor, asistenților medicali și infirmierilor au crescut consistent în ultimii ani. Din păcate, salariile personalului TESA au rămas în urmă, sindicatele care îi reprezintă pe aceștia fiind angajate într-o luptă cu guvernanții pentru creșterea veniturilor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu