Putin avertizează Occidentul: Rusia este pregătită pentru un război nuclear (interviu Rossia-1 și RIA)

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, ieri, Occidentul că Rusia este practic pregătită din punct de vedere tehnic și militar pentru un război nuclear și că, dacă SUA trimit trupe în Ucraina, un astfel de demers va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, informează Reuters.

Putin, care a acordat un interviu postului de televiziune Rossia-1 și agenției de presă RIA, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie, unde va obține mai mult ca sigur un nou mandat de șase ani, a declarat că lumea nu “se îndreaptă rapid” către scenariul unui război nuclear și că nu consideră că este nevoie de folosirea armelor nucleare în Ucraina.

“Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, desigur, pregătiți”, a declarat Putin, în vârstă de 71 de ani, atunci când a fost întrebat dacă Rusia este cu adevărat pregătită pentru un război nuclear.

Putin a afirmat că SUA au înțeles că, dacă desfășoară trupe americane pe teritoriul rus - sau în Ucraina - Rusia va trata demersul drept o intervenție.

În Statele Unite “sunt suficienți specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice. Prin urmare, nu cred că aici totul se îndreaptă rapid către aceasta (o confruntare nucleară - n.r.), dar suntem pregătiți pentru aceasta”, a declarat Putin.

Putin, care are ultimul cuvânt în privința armelor nucleare, a reiterat faptul că folosirea lor este înscrisă în doctrina nucleară a Kremlinului, care stabilește circumstanțele în care Rusia ar putea recurge la folosirea armelor nucleare.

“Armele există pentru a fi folosite. Avem propriile noastre principii”, a explicat Putin, potrivit Reuters, care amintește că Rusia și SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, controlând peste 90% din arsenalul nuclear la nivel mondial.

Dacă SUA vor efectua teste nucleare, Rusia ar putea face același lucru, a mai spus Putin. “Nu este nevoie... încă mai trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că vom face la fel”, a adăugat el.

Totuși, Putin a declarat că Rusia nu a fost niciodată nevoită să folosească arme nucleare în Ucraina, asupra căreia Rusia a lansat o invazie la scară largă la 24 februarie 2022. “De ce am avea nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie”, a insistat președintele rus.

Totodată, Putin a declarat că Rusia este pregătită pentru negocieri serioase în privința Ucrainei.

“Rusia este gata pentru negocieri asupra Ucrainei, dar acestea trebuie să se bazeze pe realitate, și nu pe dorințe după folosirea drogurilor psihotropice”, a spus Putin.

Trupe la granița cu Finlanda

În interviul cu Rossia-1 și RIA, Putin a apreciat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO reprezintă “un pas fără sens” și că Rusia va desfășura trupe și sisteme de distrugere la granița cu Finlanda după aderarea acestei țări la alianța nord-atlantică. “Acesta este un pas care nu are niciun sens (pentru Finlanda și Suedia) din punctul de vedere al asigurării intereselor naționale” a celor două țări, a declarat Putin. “Nu aveam trupe acolo (la granița cu Finlanda), acum vor fi acolo. Nu existau sisteme de distrugere acolo, acum vor apărea”, a adăugat el.

Alegerile prezidențiale din SUA

Vladimir Putin a mai declarat miercuri că Rusia nu se amestecă în alegeri și că va colabora cu orice lider american ales.

“Nu ne amestecăm sub nicio formă în niciun fel de alegeri. Și, așa cum am spus-o de multe ori, vom colabora cu orice lider în care poporul american, alegătorul american are încredere”, a spus Putin.

“În ultimul an de activitate în calitate de președinte, domnul Trump (Donald Trump - n.r.), actualul candidat prezidențial, mi-a reproșat că-l simpatizez pe Biden (actualul președinte al SUA, Joe Biden - n.r.)... M-a întrebat într-una dintre discuțiile noastre: vrei să câștige Joe Somnorosul?”, a povestit Putin.

“Și apoi, spre surprinderea mea, au început să-l urmărească penal (pe Trump - n.r.) pentru că noi l-am fi sprijinit în calitate de candidat. Ei bine, este o aberație imensă”, a adăugat șeful statului rus.

Atacuri ucrainene recente asupra unor regiuni ruse

Putin a acuzat, ieri, Ucraina că a atacat regiuni ruse pentru a încerca să perturbe alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

Aceste atacuri se explică “foarte simplu. Toate aceste lucruri se petrec pe fondul eșecurilor (ucrainene - n.r.) pe linia frontului”, a spus el.

“Principalul scop, nu am niciun fel de îndoială, este - dacă nu să perturbe alegerile prezidențiale din Rusia - măcar să interfereze cumva cu procesul normal al exprimării voinței cetățenilor”, a mai spus Putin.

Arme nucleare nord-coreene

Potrivit lui Putin, Coreea de Nord are propria sa “umbrelă nucleară”, iar Phenianul nu a cerut niciun fel de ajutor din partea Moscovei.

“Nu au cerut nimic de la noi”, a adăugat președintele rus.

Remaniere guvernamentală

Totodată, Putin a comentat că nu este acum momentul pentru a se vorbi despre o remaniere a guvernului rus condus de premierul Mihail Mișustin.

“Avem nevoie să discutăm despre aceasta după alegeri, după ce voturile sunt numărate. Mi se pare că nu-i momentul acum să vorbim despre asta. Dar, în general, guvernul lucrează... lucrează chiar bine”, a spus el.

Israel-Hamas/UNRWA: În 4 luni de război au fost uciși mai mulți copii decât în 4 ani de conflicte în întreaga lume

Comisarul general al agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a atras marți atenția asupra faptului că, în Fâșia Gaza, în patru luni de război cu Israelul au fost uciși mai mulți copii decât în patru ani de conflicte în întreaga lume, informează AFP.

“Vertiginos. Numărul copiilor uciși în doar patru luni în Gaza este mai mare decât numărul copiilor uciși în patru ani în toate conflictele din întreaga lume”, a scris Philippe Lazzarini pe X, denunțând un “război împotriva copiilor”.

Mesajul său face referire la datele ONU, conform cărora 12.193 de copii au fost uciși în conflictele din întreaga lume între 2019 și 2022.

El a comparat aceste cifre cu rapoartele Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, care indică faptul că peste 12.300 de copii au murit pe teritoriul palestinian între octombrie anul trecut și sfârșitul lunii februarie.

“Acest război este un război împotriva copiilor. Este un război împotriva copilăriei și a viitorului lor”, a mai spus Lazzarini.

Noul ajutor acordat de SUA Ucrainei va fi de 300 de milioane de dolari (Casa Albă)

Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, departe de ajutorul substanțial cerut de președintele Biden, încă blocat în Congres, relatează AFP.

Ajutorul include în special rachete antiaeriene, muniție și obuze de artilerie și răspunde “la anumite nevoi urgente ale Ucrainei”, a subliniat Jake Sullivan, consilier al președintelui american Joe Biden.

“Acesta este un ajutor relativ modest, menit să ofere Ucrainei minimul necesar pentru o perioadă scurtă de timp”, a indicat un înalt oficial american.

Ajutorul este acordat datorită unei reevaluări contabile din partea Pentagonului.

“Am făcut economii care ne vor permite să finanțăm acest nou ajutor”, a explicat oficialul citat, precizând că situația este “mai degrabă excepțională” și nu înlocuiește validarea fondurilor de către Congresul american.

Lasă un comentariu