În luna martie, Gospodărirea corectă a izlazului comunal - cea mai bună carte de vizită a activității unui primar

Distribuie pe:

Luna aceasta sunt recomandate o serie de lucrări agricole pe pajiști: continuarea defrișării vegetației lemnoase nedorite de pe pajiști (arbori și arbuști din grupa foioaselor; conifere); nivelarea mușuroaielor; curățarea de pietre, cioate, mărăcini, resturi vegetale uscate; lucrări de combatere a eroziunii solului; eliminarea excesului de umiditate temporară prin canale de desecare și al excesului permanent prin drenaje; începerea plantării de arbori pentru umbră la animale; începerea pregătirii terenului prin grăpare, frezare, arat etc. pentru supraînsămânțarea sau reînsămânțarea pajiștilor degradate.

Conform calendarului fermierului, în luna martie au loc și licitarea și repartizarea pășunilor, izlazurilor către crescătorii de animale.

“Pe plan organizatoric, în luna martie se încheie adunările generale ale asociațiilor crescătorilor de animale și ale deținătorilor de pajiști, licitarea și repartizarea pășunilor, stabilirea și perceperea taxelor de pășunat și alte probleme legate în special de izlazurile comunale. Primăria comunei este responsabilă pentru organizarea lucrărilor de amenajamente pastorale pe izlazurile comunale și utilizatorii pajiștilor sunt responsabili de exploatarea rațională a lor. Cea mai bună carte de vizită sau oglindă a activității unui primar era și încă mai este gospodărirea corectă a izlazului comunal. La fel, secretarul ține evidențele și bugetul pășunii: este de dorit, reînființarea asociațiilor de pășunat care s-au dovedit extrem de active și utile pentru creșterea animalelor; interzicerea totală a pășunatului cu animale străine, în special cu oile pe izlazul comunal, unde să fie acceptate numai animalele învoite pentru care s-a plătit taxă de pășunat și crescătorii au efectuat lucrări de întreținere; fondurile rezultate din taxele de pășunat se vor folosi integral pentru îmbunătățirea pășunilor; în condițiile în care nu se respectă una dintre prevederile de mai sus, animalele proprietarului respectiv se exclud de la pășunat.

Primăriile și cetățenii unei localități au de câștigat și pe viitor de pe urma izlazului comunal cu condiția să fie bine gospodărit și administrat de către localnici și aleșii lor”, se arată în Calendarul fermierului montan, publicat de Agenția Națională a Zonei Montane.

(B.V.B.)

Lasă un comentariu