Concert aniversar, dedicat maestrului Shinya Ozaki

Distribuie pe:

În seara de joi, 14 martie 2024, la Filarmonica târgumureșeană a avut loc Concertul Simfonic, prilejuit de aniversarea a 30 de ani de colaborare a dirijorului Shinya Ozaki, din Japonia, cu Filarmonica de Stat din Tg. Mureș.

De la primul său concert din 1994 și până azi, maestrul Ozaki a avut evoluții memorabile pe podiumul târgumureșean, devenind dirijor permanent, atribut firesc datorită timpului îndelungat, energiei și dedicării cu care s-a implicat în viața muzicală a orașului și a Filarmonicii noastre.

Alocuțiunile din debutul evenimentului, susținute de managerul instituției, baritonul György Levente, de Excelența Sa, Katae Takashi, ambasadorul Japoniei în România, și de vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Kovács Mihály Levente, au subliniat contribuția valoroasă a muzicianului, fiindu-i înmânată cu această ocazie Diploma de Onoare, acordată pentru prodigioasa activitate.

Într-o atmosferă festivă, cu Sala mare a Palatului Culturii plină de un public entuziast, au fost subliniate aspectele multiple ale activității sale, aceea de artist, de mentor, ca inițiator al bursei de studiu a Asociației “Kumamoto România”, oferită tinerilor talentați din țara noastră, dar și substanțiala donație în valoare de peste 500.000 de dolari, oferită de Guvernul Japoniei Filarmonicii târgumureșene, în anul 1998, cu sprijinul său.

Concertul, desfășurat sub bagheta sa, a avut în program, pentru început, Uvertura la opera “Don Giovanni” de Mozart, urmată de Concertul nr.1, în Do major, op. 15 pentru pian și orchestră, de Beethoven.

Această splendidă pagină solistică, ce poartă influențele eleganței mozartiene, dar în care se afirmă deja gândirea inovatoare a geniului beethovenian, ne-a fost dăruită într-o manieră artistică excepțională, impecabilă de pianistul Daniel Goiți. Rar s-a auzit o interpretare atât de veridică, atât de captivantă și plină de inspirație ca aceasta. Un șuvoi de muzicalitate, o frazare ce evidențiază subtilități nebănuite, un tușeu pianistic cu sonorități perfect adaptate stilului, sunt câteva dintre trăsăturile solistului, pe care le cunoaștem din concertele anterioare (interpretând redutabile partituri din creația lui Rahmaninov și Ceaikovski), pe care le-a înnobilat odată cu trecerea timpului.

Daniel Goiți este un artist desăvârșit, maturitatea expresiei sale muzicale fiind dublată de o sinceritate aparte în exprimarea instrumentală care, împreună cu fidelitatea față de creator și operă, dau măsura a ceea ce numim reper în artă.

La pupitrul orchestrei a fost susținut de maestrul Shinya Ozaki, între cei doi muzicieni existând o mai veche colaborare. Gestică precisă, elegantă și eficientă sunt câteva însușiri pe care le-am remarcat în evoluțiile sale.

În partea a doua a concertului ne-a oferit Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 de Ceaikovski, o lucrare monumentală în care simfonismul compozitorului se afirmă prin puternicul conținut de idei, oglindind frământări interioare aflate sub apăsarea unui fatum ce nu-i îngăduie omului accesul la fericire, în contrapondere cu încercarea iluzorie de evadare a acestuia în frânturi de imagini ce înfățișează viața simplă, obișnuită din popor.

A fost o seară frumoasă, cu un program pe măsură, un concert răsplătit cu aplauze din plin, adresate atât protagoniștilor, cât și orchestrei.

Felicitări, maestre Shinya Ozaki, multă sănătate, succese în continuare și mulțumiri pentru tot ce ați făcut și faceți pentru orașul nostru și pentru toți cei ce iubim muzica!

Carmen Mihăescu

1 comentariu

  1. escorte247 18 martie, 2024 at 12:29 Răspunde

    Frumos articolul, m-am bucurat sa citesc despre acest eveniment muzical deosebit. Este uimitor cat de multe realizari a avut maestrul Shinya Ozaki de cand a inceput sa conduca Filarmonica de Stat din Tg. Mures in 1994. Este impresionant sa auzim despre devotamentul si implicarea sa in viata muzicala a orasului si despre numeroasele sale contributii, precum bursa de studiu si donatia generoasa. Concertul a fost unul minunat, iar interpretarea impecabila a lui Daniel Goiti a adus la viata muzica lui Beethoven intr-o maniera fascinanta. Felicitari maestre Shinya Ozaki si multumim Filarmonicii pentru organizarea acestui eveniment de neuitat. Asteptam cu nerabdare sa colaboram inca multi ani de acum incolo!

Lasă un comentariu