MAPAMOND

Distribuie pe:

Un german care și-a înscenat moartea într-un accident pe mare, condamnat la închisoare

Un german în vârstă de 56 de ani, care a încercat să-și însceneze moartea într-un accident de barcă aranjat pe Marea Baltică, a fost condamnat la peste 3 ani de închisoare pentru că a încercat să înșele companiile de asigurări, transmite miercuri DPA.

Soția sa a fost condamnată miercuri la doi ani de libertate condiționată pentru rolul ei în înșelătorie.

Cuplul ar fi înscenat moartea bărbatului într-un accident de barcă în Golful Kiel în octombrie 2019, pentru a colecta aproximativ 4 milioane de euro de pe asigurările de viață și de accident ale acestuia.

După ce au înscenat moartea bărbatului, cuplul a rămas ascuns timp de mai multe luni, mai întâi la Hamburg și apoi în orașul german Schwarmstedt (centru).

Poliția a dat de urma bărbatului în urma unui raid în mai 2020, după ce o sclipire a verighetei acestuia în lumina lanternelor i-a dat de gol locul unde se ascundea, în spatele unor cutii.

Cuplul a fost condamnat după un proces în februarie 2021, dar instanța de apel a hotărât că este nevoie de inițierea unor noi proceduri după ce celor doi le-au fost aduse și alte acuzații de tentativă de fraudă asupra mai multor companii din domeniul asigurărilor.

Judecătorul Curții regionale din Kiel, din nordul Germaniei, Johann Kümmel, a precizat miercuri că o serie de scrisori au demonstrat că cei doi intenționau să “obțină cât mai rapid banii de la cât mai multe companii de asigurări cu putință”.

La trei zile după presupusul accident, soția bărbatului a raportat dispariția acestuia, dar poliția a devenit bănuitoare. Un expert care a analizat starea bărcii a ajuns la concluzia că scufundarea acesteia a fost provocată intenționat.

Companiile de asigurări refuză, de asemenea, să plătească polițe după ce decesul este anunțat dintr-o singură sursă, insistând să primească un certificat de deces sau o confirmare a decesului din partea unei instanțe locale, un proces care durează cel puțin 6 luni.

Bărbatul avea 13 asigurări de viață și de accident care nu au fost plătite.

Femeie de 103 ani, prinsă la volan fără permis și asigurare

Poliția italiană a tras pe dreapta o femeie de 103 ani, care circula fără permis de conducere și fără asigurare și care se numără, probabil, printre cei mai vârstnici infractori rutieri din toate timpurile, informează DPA.

Pensionara, născută în 1920, conducea mașina prin centrul orășelului Bondeno, din nordul Italiei, în mijlocul nopții, au declarat marți autoritățile.

Ea a atras atenția poliției deoarece conducea cu viteză, pe aceleași străzi, în jurul orei 01:00 (00:00 GMT).

În timpul controlului, o patrulă de poliție a descoperit că permisul de conducere al femeii era expirat de doi ani. În plus, pensionara nu mai avea asigurare pentru mașina sa. Prin urmare, autovehiculul a fost confiscat și ridicat. Conducătoarea auto a fost dusă acasă de poliție. Pensionara a declarat că plecase în vizită la niște prieteni din afara orașului. Bondeno se află în regiunea Emilia-Romagna și are o populație de circa 15.000 de locuitori.

Bulgarii i-au adus un ultim omagiu Patriarhului Neofit

Clericii și mireni, printre care lideri ai Bulgariei, i-au adus, vineri, un ultim omagiu Patriarhului Neofit, șeful Bisericii Ortodoxe Răsăritene Bulgare, care a decedat miercuri seara, după o lungă boală. Rămășițele sale muritoare s-au aflat în catedrala Sf. Alexander Nevski, în centrul Sofiei.

Printre cei îndoliați s-au aflat președintele Parlamentului, Rosen Jeliazkov, prim-ministrul Nikolai Denkov și președintele Rumen Radev.

O slujbă de rugăciune a avut loc vineri, târziu, precum și sâmbătă, când Patriarhul a fost înmormântat în catedrala Sf. Nedelia, după ce rămășițele sale au fost duse acolo de la Sf. Alexander Nevski, într-o procesiune funerară.

Grădinarii britanici, sfătuiți să protejeze melcii

Și dacă este timpul ca grădinarii să-și regândească relația cu limacșii și melcii? Un nou ghid publicat joi în Regatul Unit recomandă să apreciem rolul acestor gasteropode vorace și vâscoase în grădini, într-o abordare mai ecologică, relatează AFP.

Potrivit Societății regale de horticultură (RHS) și Wildlife Trusts, există 150 de specii în Regatul Unit, unde acestea beneficiază din plin de clima umedă. Dar doar câteva reprezintă o problemă, afirmă cele două organizații.

Dacă limacșii și melcii sunt atrași de lăstari și de anumite plante, ei au și un rol de curățare, deoarece multe specii se hrănesc cu plante putrezite, ciuperci, excremente, contribuind astfel la reciclarea azotului și a altor nutrienți și minerale din sol.

De asemenea, limacșii și melcii pot acționa ca agenți de curățare devorând algele care cresc pe ferestrele serelor, cu un singur dezavantaj: lasă urme...

Gasteropodele sunt, de asemenea, un fel de mâncare preferat pentru broaște, sturzi și gândaci și fac parte din meniul aricilor.

“Prin sprijinirea acestor moluște, grădinarii susțin indirect o faună foarte diversă”, subliniază Wildlife Trusts și RHS, care menționează că anumite tipuri de limacși foarte teritoriali, cum ar fi leoparzii, pot respinge alte specii.

Cele două organizații le recomandă astfel grădinarilor să creeze adăposturi (grămadă de lemne, mulci), să opteze pentru plante care nu sunt preferate de gasteropode (lavandă, rozmarin, mușcate) și să le protejeze pe cele care sunt, prin ridicarea de bariere.

“În timp ce un număr mic de limacși și melci pot provoca daune unor plante, în general, ei pot aduce multe beneficii grădinii și pot contribui la un ecosistem echilibrat”, a declarat Helen Bostock, specialist în faună la RHS. “Sperăm că evidențiind contribuția esențială a moluștelor în grădinile noastre, putem contribui la o binemeritată schimbare a reputației” lor, a conchis ea.

Sequoia gigant s-au adaptat foarte bine în Regatul Unit

Sequoia gigant, arbori emblematici prezenți în parcurile naturale californiene și care absorb cantități mari de dioxid de carbon, sunt în prezent mai numeroși în Regatul Unit, unde s-au adaptat corespunzător, decât în ținutul lor de origine, este concluzia unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

În Regatul Unit există circa 500.000 de sequoia gigant, în comparație cu mai puțin de 80.000 existenți încă în stare naturală în California, potrivit acestui studiu condus de universitatea britanică UCL, publicat în revista Royal Society Open Science, și care a analizat capacitatea ieșită din comun a acestor arbori de captare a dioxidului de carbon.

Pădurile de sequoia din California, alcătuite din arbori cu înălțimi de la 50 de metri la peste 80 de metri și cu diametre de 6-8 metri, sunt printre cele mai dense în dioxid de carbon din lume, în principal datorită vârstei arborilor din care sunt alcătuiți și care ajung și până la 3.000 de ani.

“Am constatat că sequoia britanici sunt bine aclimatizați în Regatul Unit și sunt capabili să capteze o mare cantitate de dioxid de carbon (CO2)”, a explicat Ross Holland, autorul principal al studiului.

Sequoia gigant a fost introdus în Regatul Unit la mijlocul secolului al XIX-lea și a “devenit rapid un simbol al bogăției” în epoca victoriană, când era plantat la intrarea pe marile proprietăți, de-a lungul principalelor artere și în parcuri, amintesc cercetătorii.

În prezent, în contextul crizei climatice, potențialul acestor arbori de a absoarbe CO2 este ceea ce-i interesează pe oamenii de știință, care au studiat astfel dezvoltarea și cantitățile de carbon sechestrate de circa 100 de specimene britanice, plantate în diverse condiții de mediu (sol, umiditate, climat etc.).

În două locuri studiate - o grădină botanică din Sussex (sud-estul Angliei) și o alta situată la nord-vest de Glasgow în Scoția, arborii sequoia s-au dezvoltat în același ritm ca și echivalenții lor americani și au dezvoltat capacități de sechestrare a carbonului aproape similare, echivalentul a circa 85 de kilograme de carbon absorbite pe an.

În comparație, cei plantați într-un parc din apropierea Londrei și care au beneficiat de precipitații anuale mai reduse au crescut mai lent și au produs mai puțină biomasă (frunze, trunchi, ramuri) capabile de absorbția CO2.

În urma acestor rezultate, cercetătorii speră să poată face recomandări asupra amplasamentelor cel mai adecvate pentru plantarea arborilor sequoia în viitor, precum și în ceea ce privește maniera de a-i întreține mai bine.

Lasă un comentariu