Se îngroașă gluma?! “Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război”

Distribuie pe:

Într-un articol de opinie publicat luni, în mass-media UE și asumat de Consiliul European, președintele acestui for, Charles Michel, a subliniat că este important ca Uniunea să își asume responsabilitatea pentru propria sa securitate și să treacă la un mod de economie de război.

“Era ora 3.30 dimineața, pe 24 februarie 2022, când am fost trezit de sunetul telefonului. Auzind, la celălalt capăt al firului, vocea gravă a președintelui Zelenski - «Cad bombe asupra noastră, este o întreagă invazie», am înțeles că întregul sistem de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial s-a schimbat pentru totdeauna. UE a trebuit să se schimbe odată cu el, și să o facă rapid...

În câteva ore, liderii UE s-au întâlnit la Bruxelles într-un summit extraordinar pentru a stabili reacția la invazie. Cuvintele erau de prisos. Ceea ce se impunea era acțiunea. Este un moment din istorie pe care fiecare dintre liderii UE îl va ține minte pentru totdeauna. Deciziile luate la acea reuniune a Consiliului European au semnalat nașterea UE geopolitică.

Calculul greșit al Kremlinului despre un război ușor, de 3 zile împotriva Ucrainei, subestimând unitatea colectivă a UE și hotărârea Ucrainei de a-și apăra teritoriul demonstrează amăgirea din miezul conducerii. Kremlinului nu îi pasă de bunăstarea oamenilor, de prosperitatea țării lor sau de pacea în regiune. În schimb, Ucraina și oamenii ei au rezistat, au recâștigat teritorii confiscate, au îndepărtat marina rusă de la Marea Neagră și au provocat pierderi grele forțelor ruse.

La doi ani de la începutul războiului, acum este clar că Rusia nu se va opri în Ucraina, așa cum nu s-a oprit acum zece ani în Crimeea. Rusia își continuă tacticile de destabilizare - în Moldova, Georgia, Caucazul de Sud, Balcanii de Vest și chiar mai departe, pe continentul african.

Rusia este o amenințare militară serioasă pentru continentul nostru european și pentru securitatea globală. Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și dacă nu vom acorda Ucrainei suficient sprijin pentru a opri Rusia, noi vom urma la rând.

Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la o abordare de tipul «economie de război». Este timpul să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră securitate. Nu ne mai putem baza pe alții sau să fim la cheremul ciclurilor electorale din SUA sau din altă parte.

Trebuie să ne consolidăm capacitatea - atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa - de a apăra lumea democratică. O Europă mai puternică va contribui și la o alianță NATO mai puternică și va consolida apărarea noastră colectivă.

Deși putem fi mândri pentru cât de departe am ajuns, mai sunt încă multe lucruri pe care putem și trebuie să le facem.

Într-un apel telefonic la două zile după începerea războiului, președintele Zelenski a cerut ca UE să trimită arme. Împreună cu Înaltul Reprezentant Borrell, am colaborat cu liderii UE pentru a furniza Ucrainei arme letale. Aceasta a fost o premieră în istoria Uniunii noastre. Chiar în acel sfârșit de săptămână soseau primele arme în Ucraina.

Angajamentul Europei față de Ucraina și poporul său a fost de neclintit la fiecare Consiliu European de atunci încoace.

Ne-am intensificat și pe frontul militar. Industria de apărare a Europei și-a crescut capacitatea de producție cu 50% de la începutul războiului și vom dubla producția europeană de muniție la peste 2 milioane de obuze pe an până la sfârșitul anului viitor.

Între timp, propaganda Kremlinului în Europa încearcă să-i convingă pe cetățenii noștri că războiul din Ucraina nu ne privește, că ne secătuiește bugetele și ne dezbină. Acestea sunt minciuni flagrante. Trebuie să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina și pentru a ne consolida apărarea europeană. Trebuie să fim capabili să vorbim nu doar limba diplomației, ci și limba puterii.

Rusia va cheltui 6% din PIB pentru apărare în acest an, în timp ce UE cheltuiește în medie mai puțin decât obiectivul NATO, de 2% din PIB.

De zeci de ani, Europa nu investește suficient în securitatea și în apărarea noastră. Astăzi ne confruntăm cu cea mai mare provocare de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial, așa că trebuie să ne întărim pregătirea pentru apărare. Acest lucru va necesita o schimbare radicală și ireversibilă în gândirea noastră, către o mentalitate strategică de securitate.

Trebuie să acordăm prioritate Ucrainei și, de asemenea, să cheltuim mai mult, mai inteligent și într-un mod mai puțin fragmentat.

Sprijinirea Ucrainei

În timp ce ne consolidăm capacitatea de apărare, trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Soldații ucraineni au nevoie urgent de gloanțe și rachete și sisteme de apărare aeriană.

Trebuie să folosim bugetul european pentru a cumpăra echipament militar pentru Ucraina și să folosim profiturile extraordinare din activele imobilizate ale Rusiei în acest scop.

Să cumpărăm mai mult, împreună

Trebuie să ne propunem să dublăm ceea ce cumpărăm de la industria europeană, până în 2030. Acest lucru va oferi mai multă predictibilitate companiilor noastre. Contractele multianuale le vor stimula, de asemenea, să-și intensifice capacitatea de producție. Acest lucru va consolida industria noastră de apărare, va spori pregătirea pentru apărare, va crea locuri de muncă și dezvoltare în întreaga UE.

Să facilităm accesul la finanțare

Investițiile în apărare sunt costisitoare, dar fără ele nu ne putem crește producția de apărare. Trebuie să găsim modalități pentru ca industria să acceseze mai ușor finanțare, atât publică, cât și privată. Emiterea de obligațiuni europene de apărare în vederea strângerii de fonduri pentru a cumpăra materiale sau a investi în industria noastră ar putea fi, de asemenea, un mijloc puternic de consolidare a bazei noastre tehnologice, inovatoare și industriale.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare extinderea mandatului Băncii Europene de Investiții și adaptarea politicii de creditare pentru a ne permite să facem mai mult pentru a sprijini propria noastră industrie de apărare, prin modificarea definiției bunurilor cu dublă utilizare.

Liderii UE se întrunesc din nou la Bruxelles la doi ani după acea reuniune fundamentală a Consiliului European. În acest moment crucial al istoriei globale, Europa trebuie să fie pregătită pentru apărare și să se adapteze urgenței amenințării. Această luptă necesită o conducere puternică - pentru a ne mobiliza oamenii, întreprinderile și guvernele către un nou spirit de securitate și apărare pe continentul nostru european.

Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război”.

(sursa - consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/03 /19/if-we-want-peace-we-must-prepare-for-war/)

Traducere de Ileana Sandu

Lasă un comentariu