România azi (III)

Distribuie pe:

În 2023 au crescut substanțial salariile cadrelor didactice, care depășesc de cca 2,5-3 ori salariile colegilor din Republica Moldova. Anterior au crescut salariile medicilor, care acum corespund sau sunt mai mari decât salariile medii europene.

Menționez că numai în 2023 a fost majorat de două ori salariul minim pe economie. De la 1 ianuarie acesta a crescut până la 600 de euro/ lună, iar din octombrie 2023 salariul minim a crescut la 650 de euro/lună (echivalentul a 13.000 LMD) și acest salariu (minim) este cu mult mai mare decât în Bulgaria, Ungaria, Croația și alte țări UE, adică mai mare decât în toate țările vecine. Drept urmare, România va fi inclusă în rândul țărilor OECD, adică în grupul celor mai dezvoltate țări, din care fac parte cca 40 de state cu cei mai performanți indici economici. Pentru 2024 este planificată o creștere a salariului minim până la 3.700 RON (740 de euro).

Indemnizația lunară pentru copiii de până la 2 ani a crescut de la 631 RON la 718 RON, iar pentru copiii de la 2 până la 18 ani - de la 256 la 291 RON. Astfel de indemnizații primesc și părinții copiilor din Basarabia, care dețin cetățenia română. Pensia medie constituie 3.600 RON, iar cea minimă - 2.600 RON.

Propaganda bolșevică, cu ocazie, dar și fără, afirmă permanent că România ar fi o țară slab dezvoltată. Dacă ar fi așa, atunci cât de dezvoltată este acum (dar și mai înainte) Rusia, cu mărimea salariului mediu pe economie de doar 600 dolari, adică de cca 2,5 ori mai mic față de România (!) și, pe de altă parte, cu mult mai mic chiar decât salariul minim al României? Azi Rusia, potrivit datelor statistice, este pe unul din ultimele locuri în Europa ca nivel de consum (de trai al populației). După PIB pe cap de locuitor (2022), ea se află oficial pe locul 63 în lume, România pe locul 54, Bulgaria - 60, Polonia - 50, Croația - 49, Ungaria - 53. Rusia se află în urma republicilor ex-sovietice din partea europeană: Letonia (locul 42 în lume), Estonia (37), Lituania (40), și în urma tuturor țărilor foste socialiste - Slovenia (locul 34 după mărimea PIB per capita), Cehia (35), Slovacia (43), Croația (49). În Federația Rusă există mari decalaje teritoriale (între regiuni) și între categorii sociale. Oficial, decalajele teritoriale extreme dintre venituri constituie (dintre primul și ultimul decil) 1:16, în realitate 1:48 (în 2020). Acest decalaj este cu mult mai mare decât în țările civilizate. Acum, în 2021-2023, decalajele au crescut și mai mult. (Potrivit datelor Centrului rus al nivelului de viață, veniturile totale ale celor 10% din populația cea mai bogată au depășit de 40-45 de ori veniturile celor 10% ale populației celei mai sărace. În Europa acest coeficient variază de la 5 la 7. În SUA este de cca 10. Aceasta denotă mari probleme sociale în Rusia.)

Salariul minim pe economie în Federația Rusă, de la 1 ianuarie 2024, este de 19 mii de ruble (195 de euro), iar în Republica Moldova respectiv - 4 mii de lei, adică peste 200 de euro, adică este mai mare.

Acum Rusia este o țară bogată, dar cu oameni săraci.

Din 2004 România este stat membru NATO. În această calitate ea este obligată să cheltuiască pentru apărare nu mai puțin de 2% din volumul PIB-ului său. În legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cheltuielile militare în 2022-2023 au crescut până 2,5%, adică la peste 8 miliarde de dolari. (În două decenii de apartenență la NATO România a cheltuit pentru apărare peste 50 de miliarde de dolari.) Aceasta i-a permis să-și formeze un scut puternic aerian. România dispune de 43 de sisteme de apărare antiaeriană Gepard, inclusiv sistemul “Patriot” (7 sisteme “Patriot” - Hawk, pentru care a achitat 4,5 miliarde de de dolari. Astfel, împreună cu sistemul de apărare al Poloniei, a fost format un scut de apărare antiaeriană al NATO de la Marea Baltică până la Marea Neagră, cu un număr suficient de tunuri antiaeriene Oerlikon. Are 48 de avioane F-16 (trei escadrile). A convenit cu SUA să achiziționeze avioane F-35 de generația a V-a, pentru care se vor cheltui 6,5 miliarde de dolari - un avion F-35 costă 160 mii de dolari. A achiziționat 54 de tancuri moderne americane “Abrams” etc. Serviciul militar în România, de la unul obligatoriu, a devenit unul profesionist în 2007.

România a primit cca un milion de cetățeni ucraineni, care s-au refugiat în urma războiului. A cheltuit cu ei 2 mlrd. de euro. Dar numărul celor care au tranzitat România în drum spre alte state este cu mult mai mare (câteva milioane).

Neamul românesc, spre deosebire de multe alte neamuri, locuiește acolo unde s-a născut și de când s-a născut. Pentru informație, comunicăm că toți vecinii României au apărut/s-au născut în alte locuri decât cele unde trăiesc/locuiesc acum. De exemplu, bulgarii provin de pe îndepărtatele meleaguri ale Volgăi, la câteva mii de kilometri de actuala Bulgarie (de aici provine și denumirea lor de volgari/ bulgari). Ungurii provin din zona Altaiului, la zeci de mii de kilometri de locul unde locuiesc/se află azi Ungaria, sârbii - din sudul Poloniei, la sute de kilometri de locurile sârbești de azi. Cât privește rușii, aceștia au tot cucerit noi pământuri și s-au lățit, s-au mutat spre vest, “au eliberat” mai întâi nordul Asiei, apoi au trecut și estul Europei. Încă în sec. XVIII hotarul dintre Moldova și Rusia era pe Nipru.

Românii sunt, după mai multe surse, cel mai vechi popor din Europa. Potrivit unor surse nu numai românești, dar și rusești, bulgare etc., omul în Europa a apărut la gurile Dunării. Vecinii noștri au venit pe pământurile românești, dar nici până acum nu ne plătesc măcar arenda.

Mihai Patraș

(Sursa: Literatura și arta - Săptămânal al scriitorilor din Republica Moldova)

(Va urma)

Lasă un comentariu