Intervenție de rezecție punte osoasă cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Distribuie pe:

O echipă de medici, din Secția Clinică Ortopedie și Traumatologie, coordonată de șef lucrări dr. SOLYOM Arpad, medic primar ortopedie și traumatologie, și Secția Clinică Chirurgie Generală II, coordonată de prof. dr. Radu NEAGOE, medic primar chirurgie generală, au realizat, în cursul zilei de luni, 18 martie 2024, o intervenție chirurgicală de rezecție punte osoasă cu machetă personalizată 3D, unui pacient în vârstă de 50 de ani.

Intervenția, care a durat aproximativ 4 ore și jumătate, a constat în îndepărtarea unei punți osoase de mărimi considerabile, situate între bazin și femur, care îi bloca pacientului mobilitatea șoldului.

Preoperator, a fost realizată, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucție și Printare 3D, coordonat de conf. dr. ing. Gabriela STRNAD, de la Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș.

Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucție și a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a tehnicii chirurgicale, a mărimii și anatomiei structurii osoase.

Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul săptămânii viitoare, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viață normală. Fără această intervenție, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever, imposibilitatea de a-și mobiliza membrul inferior, precum și o calitate a vieții scăzută.

Echipa operatorie: prof. dr. Radu NEAGOE - medic primar chirurgie generală, dr. Marton Denes - medic primar ortopedie și traumatologie, dr. Ioan NEMEȘ- medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, dr. Daniela SALA - medic primar chirurgie generală.

Intervenția realizată în cursul acestei săptămâni este ce-a de-a doua din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în care a fost realizată preoperator, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D. Prima intervenție de osteosinteză cu machetă 3D preoperator a fost în anul 2023, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Biroul de presă

Lasă un comentariu