Marșul pentru Viață

Distribuie pe:

Sâmbătă, 30 martie 2024, în cadrul și la finalul proiectului “Luna pentru viață 2024”, va avea loc, la nivel național, a paisprezecea ediție a Marșului pentru Viață, eveniment care se desfășoară în București și în sute de localități din România și Republica Moldova.

La Târgu Mureș, Marșul pentru Viață, ajuns la a XIII-a ediție, se va desfășura, ca de obicei, în Piața Teatrului, începând cu ora 11.00.

TEMA: Construim împreună pentru VIAȚĂ

Construim împreună o cultură a sprijinului față de femeia însărcinată, a celebrării valorii infinite și a demnității fiecărei persoane umane din primul moment al existenței ei. Construim împreună o cultură a empatiei și decenței, în care femeile însărcinate să poată împărtăși cu cei din jur, cu încredere și fără teamă, stările și problemele cu care se confruntă. Construim împreună o cultură a contribuției pentru o lume mai sigură și mai demnă. Construim comunități de sprijin.

Un proverb spune că este nevoie de un sat pentru a crește un copil. Noi credem cu tărie că este nevoie de o comunitate responsabilă și înțelegătoare pentru a ne crește copiii, pentru a ocroti femeia însărcinată și pentru ca aceasta să nască în cele mai bune condiții copilul cu care este însărcinată. Știm că doar prin implicarea generală putem construi această cultură.

Femeile au nevoie:

- de familie și de prieteni care să le fie alături; de bărbați care să înțeleagă situația femeilor însărcinate și a mamelor și să le sprijine, astfel încât ele să poată avea viață personală, profesională, de familie și activitate socială.

- de cadre medicale competente, cu statut recunoscut în societate

- de asistenți sociali, pregătiți profesional și respectați, care pot interveni în situații dificile; de psihologi, terapeuți, preoți și de alții care pot oferi sprijin sufletesc și psihologic.

- de instituții/organizații de educație formală și informală, care să educe tinerii și comunitatea despre relații, respect, sprijin, valori.

- de lideri și formatori de opinie care să conducă dialogul cu toți membrii societății noastre, pentru o informare și educare permanentă.

- de autorități și politicieni care să înțeleagă problematica sprijinului pentru viață și să construiască o legislație corespunzătoare.

Record negativ de nou-născuți în Mureș

Atragem din nou atenția asupra unui aspect tot mai grav întâlnit în țara noastră: scăderea drastică a natalității. Cifrele din anul 2023 arată faptul că natalitatea se regăsește la cel mai scăzut nivel de când se culeg date statistice în județul Mureș. Pentru prima dată, numărul de nou-născuți a scăzut sub 5.000, fiind înregistrate mai puțin de 4.700 de nașteri într-un an, cu 10% mai puține decât în anul anterior. (sursa: radiomures.ro). De asemenea, datele Direcției de Sănătate Publică arată faptul că în fiecare an, în județ, sunt înregistrate între 400 și 500 de mame minore, dintre care o bună parte au sub 15 ani.

Aceste câteva date ne arată că problemele societății noastre sunt multe și profunde, iar fără o implicare a comunității, fără educație și empatie riscăm să nu mai avem un viitor. De aceea, trebuie să rămânem ancorați în ADEVĂR și să mărșăluim pentru VIAȚĂ. Să fim noi pașii celor nenăscuți. Știm, credem și declarăm că viața începe la concepție și se termină la moarte naturală. Dacă și tu crezi, vino alături de noi; cu prezența și rugăciunea ta, să atragem atenția societății că avortul nu este un real ajutor mamelor și taților aflați în criză! Ajutorul real este să-i ajutăm să-și iubească și să-și educe copiii!

Marșul pentru Viață la Târgu Mureș, a 13-a ediție în 2024, va avea loc sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 11.00, în Piața Teatrului și va cuprinde scurte alocuțiuni din partea organizatorilor și invitaților, o expoziție de lucrări artistice tematice realizat de copiii Centrului de Zi al Fundației Buckner din Târnăveni, un moment artistic susținut de interpreta de muzică populară Ionela Moruțan, urmat de un marș al tăcerii prin centrul orașului.

Organizatori: Marșul pentru Viață este organizat de Protopopiatul greco-catolic din Târgu-Mureș în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox, Fundația Buckner și Primăria Municipiului Târgu Mureș, alături de alte culte creștine și organizații pro-viață.

Parteneri media: Radio România Târgu Mureș, cotidianul Zi de Zi online, Televiziunea M9 Târgu Mureș, Punctul.ro și cotidianul mureșean Cuvântul liber.

Pentru mai multe detalii:

Pr. protopop Ioan Fărcaș - 0744/84.38.51

Dr. Caterina MiladiGrif, medic primar obstetrică ginecologie - 0770/22.55.31.

Lasă un comentariu