Dezinformarea, arma de azi și de totdeauna a Rusiei

Distribuie pe:

De ani de zile, Rusia fabrică false narațiuni pe care ecosistemul său de dezinformare și propagandă le introduce constant în mediul informațional global. Aceste narațiuni acționează ca un șablon, care îi permite Kremlinului să ajusteze aceste povești, cu o consecvență - o lipsa completă de respect pentru adevăr, modelând mediul informațional pentru a-și susține obiectivele politice, se arată într-un material de presă emis de Ambasada SUA. (ro.usembassy.gov/russias-top-five-persistent-disinformation-narratives)

Structurile militare și de informații ruse se angajează în această activitate în ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, incluzând operațiuni maligne pe rețelele sociale, utilizarea unor instituții media online proxy și ascunse, integrarea dezinformării în programele de televiziune și radio, găzduirea de conferințe concepute pentru a-i influența pe participanți să creadă, în mod fals, că Ucraina, nu Rusia, este de vină pentru tensiunile crescute în regiune, folosind operațiuni cibernetice pentru a discredita instituțiile media și a desfășura operațiuni de piraterie informatică.

Iată cinci teme majore de dezinformare ruse recurente pe care Kremlinul le reajustează în prezent în încercarea de a umple mediul informațional cu narațiuni false despre acțiunile sale în Ucraina.

1. Rusia este o victimă nevinovată

Oficialii guvernului rus prezintă în mod fals Rusia ca pe o victimă perpetuă, iar acțiunile sale agresive ca pe un răspuns forțat la presupusele acțiuni ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri democratici. Pentru a promova aceste afirmații, Rusia apelează la una dintre etichetele sale preferate pentru a încerca să contracareze: “ rusofobia”. După invadarea Ucrainei în 2014, guvernul rus și instituțiile de dezinformare controlate de stat au început să-i eticheteze pe cei care puneau sub semnul întrebării acțiunile Rusiei drept rusofobi xenofobi.

De exemplu, Rusia susține că reacția negativă a comunității internaționale la invadarea unei țări independente a fost pur și simplu pentru că oamenii se temeau de Rusia și o urau. Or, conform datelor, rusofobia nu a constituit o problemă de îngrijorare majoră pentru Ministerul rus de Externe sau pentru instituțiile de dezinformare finanțate de stat până când armata rusă a invadat Ucraina. Afirmațiile de “rusofobie” persistă într-o gamă largă de subiecte și sunt folosite ori de câte ori guvernul rus vrea să joace rolul victimei, când acesta este de fapt agresorul.

2. Revizionismul istoric

Când istoria nu se aliniază cu obiectivele politice ale Kremlinului, oficialii guvernamentali ruși și vocile lor împuternicite neagă evenimentele istorice sau distorsionează narațiunile istorice pentru a încerca să plaseze Rusia într-o lumină mai favorabilă și să-și servească agenda internă și geopolitică. De exemplu, pactul de neagresiune din 1939 dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă, cunoscut și sub denumirea de Pactul Molotov-Ribbentrop, care a contribuit la provocarea celui de-Al Doilea Război Mondial, este incomod din punct de vedere politic pentru regimul Putin. În 2020, în încercarea de a minimiza și a justifica decizia lui Stalin de a se alinia cu Hitler, Putin a publicat o versiune deformată a începutului celui de-Al Doilea Război Mondial, minimizând rolul sovietic și transferând vina pentru război asupra altor țări. Rusia face adesea acest lucru, cu un pas înainte, etichetându-i pe cei care nu sunt de acord cu versiunea sa distorsionată a istoriei drept naziști sau simpatizanți naziști.

Kremlinul aplică această formulă și istoriei statalității Ucrainei, comportamentului NATO în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice, sistemului său de închisori GULAG, foametei din Ucraina cunoscută sub numele de Holodomor și multor alte evenimente în care acțiunile istorice ale Kremlinului nu servesc scopurilor sale actuale.

3. Prăbușirea civilizației occidentale este iminentă

Rusia susține, în mod fals, că civilizația occidentală se prăbușește și s-a îndepărtat de “valorile tradiționale”, deoarece acționează pentru siguranța și egalitatea persoanelor LGBTQI+ și promovează multiculturalismul. Dispariția civilizației occidentale este unul dintre cele mai vechi mijloace de dezinformare din Rusia, cu afirmații despre “Vestul în descompunere”, vehiculate încă din secolul al XIX-lea.

Această narațiune de dezinformare bazată pe “valori” vehiculează concepte prost definite, inclusiv “tradiție”, “valori familiale” și “spiritualitate”. Rusia susține că este bastionul așa-numitelor “valori tradiționale” și că și servește drept contrapondere morală la “decadența” Statelor Unite și a țărilor occidentale. De exemplu, președintele Putin a susținut că Occidentul a anulat practic conceptele de “mamă” și “tată” și, în schimb, le-a înlocuit cu “părinte 1 și 2”, în timp ce ministrul de externe Lavrov a scris că elevii occidentali “învață la școală că Iisus Hristos a fost bisexual.”

4. Mișcările populare sunt revoluții colorate sponsorizate de SUA”

Kremlinul are dificultăți în a accepta că toți indivizii trebuie să aibă dreptul uman la libertatea de exprimare și că guvernul trebuie să fie răspunzător față de cetățeni. Rusia a acuzat Statele Unite fie că au instigat la revolte, fie că pune la cale “revoluții colorate “ în Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Moldova, Ucraina și în tot Orientul Mijlociu și Africa. Dacă o mișcare populară este pro-democrație și pro-reformă și nu este considerată a servi intereselor geopolitice ale Rusiei, Kremlinul îi va ataca adesea legitimitatea și va pretinde că Statele Unite sunt, în secret, în spatele ei. Aceste acuzații fără temei vizează adesea organizațiile societății civile locale și internaționale, precum și mass-media independente care demască abuzurile privind drepturile omului și corupția. Kremlinul încearcă să nege faptul că oamenii din țările vecine ar putea avea putere, demnitate și aspirații independente pentru a se promova și autosusține, la fel cum neagă aceste calități poporului rus.

5. Realitatea este după bunul plac al Kremlinului

Kremlinul încearcă frecvent să creeze multiple false realități și să inducă, astfel, confuzii în mediul informațional atunci când adevărul nu este în interesul său. Deseori, promovând cu bună-știință confuzia, oficialii ruși prezintă argumente menite să încerce să îndepărteze vina de la rolul guvernului rus, chiar dacă unele dintre narațiuni se contrazic unele pe altele. Astfel, în timp, prezentarea mai multor narațiuni conflictuale poate deveni ea însăși o tehnică menită să genereze confuzie și să descurajeze reacția. Alte elemente din ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi abuzul de rețele sociale de dezinformare finanțate de stat, ajută la impulsionarea de false narațiuni.

A fost clar pentru toată lumea, de exemplu, că Rusia a încercat să-l asasineze pe fostul ofițer rus de informații militare, Serghei Skripal, și pe fiica sa, Iulia, cu neurotoxina Novichok, în Salisbury, Anglia, la 4 martie 2018. În cele patru săptămâni care au urmat incidentului, canalele RT și Sputnik, finanțate și direcționate de stat, au difuzat 138 de narațiuni separate și contradictorii prin intermediul a 735 de articole, potrivit Institutului de politici de la King's College din Londra.

Rusia a folosit aceeași tehnică de a inunda spațiul informațional cu multe afirmații false în urma altor evenimente, cum ar fi doborârea zborului Malaysian Airlines 17, invazia Rusiei din 2008 și ocuparea Georgiei, pentru a distrage atenția publicului de la rolul lor în acele evenimente. Din nou, scopul este de a deruta și de a manipula realitatea pentru a se potrivi intereselor Kremlinului. (By U.S. Mission Romania | 11 March, 2024 | Topics: Fact Sheets, Press Releases | Tags: Russia, Ukraine)

Traducere de ILEANA SANDU

N. trad. La trei zile după ce a fost martorul celui mai devastator atac terorist al țării lor din ultimii ani, poporul rus este în doliu, iar Occidentul așteaptă următoarea mișcare a Kremlinului, notează dailymail.co.uk:

Deși Statul Islamic (ISIS-Khorasan sau ISIS-K) și-a revendicat cu insis-tență responsabilitatea pentru masacrarea a 137 de persoane la Moscova, vineri seară, Vladimir Putin a insistat că Ucraina este responsabilă.

Sâmbătă, în primul său discurs public după tragicul eveniment, președintele rus nu a adus vorba de Statul Islamic, declarând în schimb că “partea ucraineană” a “pregătit o cale de scăpare” pentru ca teroriștii să fugă în acea țară, după atac. Serviciile de informații americane precizează că “nu au niciun motiv să se îndoiască” de faptul că Statul Islamic a fost responsabil și, că, într-adevăr, au avertizat Kremlinul cu câteva săptămâni în urmă că un astfel de atac este probabil.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat, de asemenea, implicarea, spunând: “Mizerabilul Putin, în loc să-și liniștească propriii cetățeni, a tăcut o zi gândindu-se cum să lege de Ucraina cele întâmplate”, menționează sursa citată.

...Quod erat demonstrandum…

Lasă un comentariu