“Avem o țară bogată, frumoasă, cu foarte mulți oameni săraci și cu mulți bogați!”

Distribuie pe:

În una din seri, la un post TV central, printre invitații speciali se afla și prof. universitar dr. Constantin Ionescu Târgoviște. Fiind întrebat, de moderator, ce părere are despre România și cum este condusă, după 1989, Domnia Sa a început cu aprecierea: “Avem o țară bogată și foarte frumoasă, cu foarte mulți oameni săraci și cu mulți bogați (peste 100 de milionari în euro n.r.) care au averi făcute nu prin muncă cinstită, ci din înfruptarea din banii poporului, din munca celor săraci, cu ajutorul direct al celor care, vremelnic, conduc țara și care pun biruri grele și le încasează după cum vor ei, de la cei care muncesc din greu pentru pâinea cea de toate zilele.”

Fiind întrebat cum vede și de unde vine răul în care se află România, domnul profesor a spus cu năduf citând din Scrisoarea III a Luceafărului poeziei românești, “Mihai Eminescu”: “Cum nu vii tu, Țepeș, doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei, Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni - PSD-PNL”, care în timpul guvernării lor au promis să construiască 1.000 km de autostrăzi și nouă spitale și nu au făcut nimic. Sunt convins că a avut în vedere, când s-a referit la cele două partide principale, că ele s-au aflat la guvernare, aproape tot timpul, în cei peste 33 de ani, în România, după 1989, perioadă în care intră și USR, partid ce a format guvernul împreună cu PNL, dar și UDMR.

Discutându-se despre viață și nivelul de trai al românilor în cei peste 33 de ani de așa-zisă democrație, din datele statistice actuale rezultă că la noi “din 100 de persoane, numai 4 ajung să depășească 80 de ani”, în timp ce în țările dezvoltate economic, media de viață a oamenilor este de cel puțin 80 de ani. Explicația domnului profesor Constantin Ionescu-Târgoviște este: “mișcarea în natură, care este la îndemâna tuturor (în Occident se respectă, la noi prea puțin), mâncarea și calitatea alimentelor. În loc să consumăm merele de la Voinești, nu din Polonia, legumele de la noi, nu din Turcia sau Italia, pâine din grâu ucrainean, toate modificate genetic, să nu mai vorbim de produsele lactate și din carne. România consumă 70-80% produse din import, procesate și tratate cu prea multe chimicale, cumpărate din supermarketuri, unde produsele fermierilor noștri, în general, sunt refuzate de la vânzare. Oamenii ar trebui să trăiască cel puțin 100 de ani, așa cum i-a făcut Dumnezeu. Însă, la noi medicamentele sunt prea scumpe (prețul acestora, în ultimele 3-4 luni, au crescut de patru ori n.n.) pentru ca românii să-și poată trata bolile din timp. Deocamdată educația și sistemul sanitar sunt prea departe de nivelul corespunzător (atât prin dotare, cât și educațional) să asigure nevoile minime ale oamenilor ca să ne putem compara cu țările dezvoltate. Însă, fără educație, sănătate, hrană sănătoasă și o economie care să asigure venituri pentru un nivel de trai, cât de cât apropiat de țările dezvoltate, românii nu ajung să trăiască 80 sau 90 de ani”, așa cum arăta domnul profesor Constantin Ionescu-Târgoviște.

Fiind întrebat cum la numele de familie și-a mai adăugat și cel de Târgoviște, domnul profesor a răspuns: “În municipiul Târgoviște s-au născut mari personalități ale României, de aici mi-a venit ideea să îmi adaug la numele meu și al municipiului în care m-am născut, așezare domnească, capitala mai multor domnitori ai Țării Românești, între care și Vlad Țepeș. De fapt, prin construcțiile sale datând din Evul Mediu, între care Turnul Chindiei, Curtea Domnească, Târgoviștea este Florența României, păcat că nu au fost îngrijite. Întreb de ce nu s-a amenajat un Parc al Văcăreștilor? Târgoviștea are multe cetăți medievale, monumente istorice apreciate în Europa pentru unicitatea lor arhitecturală, ca și merele de Voinești datorită gustului lor unic și ameliorării diabetului.

La invitația președintelui Ceaușescu, în anul 1967, la București a venit în vizită oficială președintele Franței, Charles de Gaulle, care a vizitat și municipiul Târgoviște, fiind deosebit de încântat de monumentele istorice văzute aici.

“Atunci, Nicolae Ceaușescu s-a gândit să mute capitala României la Târgoviște, însă nu a făcut-o pentru faptul că aici, ca și în județul Dâmbovița, existau prea multe mănăstiri și biserici. Ar fi interesant ca ideea să fie reluată de actualii guvernanți”.

Ioan Husar

Lasă un comentariu