Ministrul Educației, în Târgu Mureș: “Extindere fără precedent a programelor cheie care asigură accesul copiilor fără posibilități la școală”

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, joi, în cadrul dezbaterii publice “Pactul Pentru Tineri”, organizată la Târgu Mureș de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), că în acest an școlar se poate vorbi despre o extindere fără precedent a programelor cheie care asigură accesul copiilor fără posibilități la școală, cum ar fi cele peste 700.000 de burse sociale și programul național “Masă sănătoasă”.

“Este clar că abandonul școlar și readucerea la școală și menținerea în școală a mamelor minore nu poate fi doar misiunea Ministerului Educației, dar avem cu siguranță un rol important în creșterea echității și incluziunii sistemului educațional. (…) Ministerul Educației intervine prin ajutor direct. Anul acesta școlar am avut peste 700.000 de burse sociale, numărul este unul record, sunt peste 700.000 pe toate criteriile care țin de nivelul familial, financiar, de condiție medicală, familii mono-parentale, familii beneficiare de ajutorul social și așa mai depart. Mai mult decât atât, vorbim despre o extindere fără precedent a programelor cheie care, ne spun directorii de școli, asigură accesul copiilor fără posibilități la școală”, a declarat ministrul Deca.

Ea a subliniat că “Masă sănătoasă” este cel mai mare program pe această temă pe care România l-a avut vreodată și că ținta sa este includerea unui număr de 1 milion de copii.

“Primul exemplu este «Masa sănătoasă» sau «Masa caldă», cum o știm cu toții din legislația anterioară. Numărul de copii beneficiari în acest an școlar mai mult decât s-a dublat. De la aproximativ 180.000, vorbim acum de peste 450.000 de copii și acest număr va crește până la ținta de 1.000.000 de copii pe care o avem prinsă deja în legea învățământului preuniversitar. Dar la acest număr, care este direct legat de programul «Masă sănătoasă», se leagă numărul de copii beneficiari din școlile care sunt parte a unui program foarte important legat de tema zilei de astăzi, și anume programul național de reducere a abandonului școlar. Este cel mai mare program pe această temă pe care România l-a avut vreodată. Constă în granturi care se dau școlilor direct, pentru ca ele, școlile, să decidă dintr-o listă de activități finanțate ce li se potrivește comunității de copii pe care o au acolo. Putem să vedem finanțarea pentru masă caldă, pentru navetă, dacă este cazul, pentru consiliere, pentru excursii”, a afirmat Ligia Deca.

În privința reintegrării în sistemul de învățământ a mamelor minore, ministrul Educației a arătat că în Parlamentul României a fost dezbătută necesitatea acordării unei atenții speciale acestei categorii, fiind menționată importanța acordării burselor pentru participarea școlară a acestora, dar și consiliere, flexibilizarea programului școlar în așa fel încât, mai ales în acea perioadă când ele sunt legate de copii sau sunt vulnerabile, să poată participa hibrid la cursuri, adică fizic sau online.

“Vorbim despre flexibilizare în ceea ce privește numărul de absențe. Cred că interesul nostru este să le păstrăm în școală și să păstrăm rezultatele lor în așa fel încât să poată progresa. Vorbim despre prioritizarea lor în ceea ce înseamnă locurile în creșe și grădinițe, garantarea locului pentru ca ele, la rândul lor, să poată merge la școală și multe alte măsuri dedicate oferirii unei șanse egale”, a arătat ministrul.

Ligia Deca a precizat că prioritatea sa a fost acordarea unei șanse fiecărui copil, atât pe considerente sociale, cât mai ales că România nu își mai poate permite să irosească resurse umane.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat, joi, la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, dezbaterea publică din cadrul programului național pentru reducerea abandonului școlar “Pactul Pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal OMV Petrom și a partenerului media principal Euronews România.

Potrivit inițiatorilor, în cadrul programului “Pactul pentru Tineri” au fost organizate 10 dezbateri publice județene la care au participat peste 2.500 de profesori, elevi, părinți, reprezentanți ai ONG-urilor, consilieri școlari, oficialități interesați de găsirea de soluții care să contribuie la diminuarea acestui fenomen.

Campania “Clasa M. Clasa Mamelor minore”, parte componentă a programului “Pactul pentru Tineri”, derulată în 2023, a generat conștientizare și dezbatere la nivelul întregii societăți, dar mai ales rezultate, acțiuni concrete menite să schimbe viitorul acestor copile devenite prea devreme femei.

“Conform raportărilor INS, România este într-un risc de sărăcie și excluziune socială de 34%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni este împins la marginea societății de către un sistem ce nu ține pasul cu nevoile vremurilor pe care le trăim. 85% dintre adolescentele care au devenit mame în anul 2021 provin din mediul rural. Cu alte cuvinte, din punct de vedere statistic, fenomenul care a urcat România în topul european, copii născuți de mamele minore, se asociază, din punct de vedere statistic, cu starea de sărăcie, consilierea și educația sexuală deficitară (…) Calibrăm un sistem, îl aliniem unor principii superioare, cristalizăm idei și deschidem canale cu decidenții, dar pentru a transforma societatea, trebuie ca fiecare entitate, fiecare organizație, fiecare om în definitiv, să depună efortul de a acționa. Sistemul educațional are nevoie de resurse materiale și programe funcționale, dar în spatele lor trebuie să stea o societate conștientă că este responsabilă pentru fiecare membru al
său, pentru fiecare adolescent sau adolescentă”, a declarat președintele CONAF, Cristina Chiriac.

Institutul Național de Statistică (INS) indică existența în județul Mureș a celui mai mare număr de mame minore, 887 de cazuri, din totalul de peste 16.821 de mame minore în România, în anul 2022.

Între speakerii conferinței de la Târgu Mureș s-au mai regăsit președintele Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților, Dumitrița Gliga, președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Petru Achiriloaie, subsecretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Francisc Oscar Gal, primarul municipiului Târgu Mureș, Zoltán Soós, prefectul județului, Ciprian Dobre și alții. (Agerpres)

Lasă un comentariu