Ministrul Sănătății: “Lipsa de educație și de informare este principala cauză a afecțiunilor stomatologice”

Distribuie pe:

Lipsa de educație și de informare este principala cauză a afecțiunilor stomatologice, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la Conferința organizată de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.

Potrivit ministrului, accesul la serviciile de stomatologie este limitat, întrucât “este o activitate eminamente privată”, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă “insuficientă” pentru serviciile stomatologice.

“Lipsa de educație, lipsa de informare este, cred, în primul rând, una din principalele cauze ale celor trei afecțiuni majore - caria, paradontopatiile și consecința lor, respectiv edentația. (...) În România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă limitată, 6.000 de lei, dacă nu mă înșel, pe lună. Este suma pentru serviciile stomatologice, ceea ce în mod evident este o sumă mică. (...) Lucrul acesta este insuficient. Se poate vedea și în raport cu alocările care există pentru acest tip de activitate procentual, nu mă refer neapărat ca și sumă în alte țări din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătății, preluat de Agerpres.

Alexandru Rafila a spus că Ministerul Sănătății are deschiderea și determinarea de a dezvolta programe de prevenție.

“Ce putem să facem de la Ministerul Sănătății, și aici avem nu numai deschidere, ci și determinarea să o facem, este să dezvoltăm programe de prevenție începând cu cele care se referă la screeningul pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. (...) Așteptăm de la dumneavoastră (n.r. CMSR) propuneri concrete ca să putem să îl începem dacă se poate de anul acesta pentru că, evident, timpul este important, mai ales că discutăm despre o patologie care afectează în special copiii sau, mă rog, îi afectează atunci când sunt adolescenți sau adulți, dar abordarea trebuie să înceapă din copilărie”, a susținut ministrul.

El a afirmat că este necesar și suportul autorităților locale.

“Mai este un element care sigur că lipsește, avem nevoie de suportul autorităților locale și vă sugerez dacă se poate să invitați la reuniunile dumneavoastră și reprezentanți ai autorităților locale, fie că discutăm de Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor Mici pentru că acolo sunt problemele cele mai mari, accesul la servicii este foarte limitat, iar sprijinul sau conlucrarea cu autoritățile locale poate să ducă în mod evident la dezvoltarea unor servicii, fie în școli, fie la sediul unităților administrativ- teritoriale. Se pot face servicii de medicină dentară pentru că există și resurse pentru investiții și putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii”, a mai arătat Rafila.

El a amintit că la începutul anilor 2000 a existat un program de prevenție care a avut rezultate, însă nu a fost continuat.

“Am avut un program la începutul anilor 2000. Se utiliza o apă fluorurată. Se făceau clătiri cu apă fluorurată la elevi din patru județe din România. Rezultatele au fost bune și au fost consemnate printr-o cercetare științifică făcută la Iași. Însă, cam asta a fost tot. S-a încheiat programul.... Trebuie să remarc un lucru important, Colegiul Medicilor Stomatologi din Municipiul București a demarat un astfel de program de prevenție cred că acum un an sau doi și ar fi bine ca aceste programe să fie continuate și replicate le nivel național”, a mai adăugat Rafila.

Lasă un comentariu