Mai multe state membre UE cer Bruxelles-ului să relaxeze legea anti-defrișări

Distribuie pe:

Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut marți Bruxelles-ului să relaxeze, și posibil să suspende, legea UE anti-defrișări, susținând că aceasta îi va afecta pe fermieri, în ceea ce constituie cea mai recentă lovitură dată agendei Europei în domeniul protecției mediului înconjurător, transmite Reuters, preluat de mass-media românești. (sursa- euronews.ro)

Legea UE își propune să elimine defrișările din lanțul de aprovizionare cu carne de vită, soia și alte produse agricole vândute în Uniunea Europeană, astfel încât consumatorii europeni să nu contribuie la distrugerea pădurilor lumii. Aceleași reguli se aplică și fermierilor europeni, cărora li se interizce să exporte produse cultivate pe terenuri defrișate, potrivit Reuters.

Miniștrii Agriculturii din 20 dintre cele 27 de state membre și-au exprimat sprijinul față de o solicitare formulată de Austria privind revizuirea legii, la Consiliul Agrifish care a avut loc marți, a declarat ministrul austriac al Agriculturii, Norbert Totschnig, conform sursei citate.

“Cerem acum Comisiei o suspendare temporară a reglementării pentru a permite o implementare fezabilă, însoțită de o revizuire a reglementării”, a precizat Norbert Totschnig într-un comunicat de presă.

Mai mulți oficiali europeni au confirmat pentru Reuters că aproximativ 20 de state membre au sprijinit solicitarea Austriei la reuniunea miniștrilor europeni ai Agriculturii, Franța, Italia, Polonia și Suedia fiind printre susținători, relatează Reuters.

În ultima perioadă, liderii UE au relaxat mai multe măsuri destinate protecției mediului, în încercarea de a pune capăt mai multor luni de proteste ale fermierilor nemulțumiți de politicile verzi ale UE și importurile ieftine.

Cu toate acestea, comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a pus luni sub semnul întrebării momentul în care statele membre au decis să își exprime îngrijorările cu privire la anti-defrișări, având în vedere că mai sunt doar câteva luni înainte de alegerile europarlamentare din iunie, după ce au petrecut mai mulți ani cu negocierea și aprobarea legii, notează sursa citată.

“Desigur că vom asculta argumentele dar, sincer, nu văd nicio problemă”, a spus Virginijus Sinkevicius la o conferință de presă.

Legea UE ar urma să intre în vigoare la finele lui 2024, scrie Reuters, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu