Boloș justifică taxa pe boală: Cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când e la serviciu

Distribuie pe:

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susține că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.

El a adăugat că așa numita “taxă pe boală” nu este de fapt o taxă, impusă concediilor medicale, ci doar contribuția la asigurările sociale de sănătate, care e plătită pe perioada concediului medical, la fel ca și contribuția la pensii.

În plus, oficialul e deranjat de faptul că cine stă acasă în medical primește bani mai mulți ca atunci când merge la serviciu.

În schimb, ministrul Sănătății pasează toată responsabilitatea pentru această chestiune la Finanțe și CNAS.

“Proiectul de ordonanță de urgență este în forma lui finală la Camera Deputaților și așteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situația în care suntem cu concediile medicale. În cursul anului 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate și am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei.

Suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Repet, nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizația maternală și nu discutăm de copiii care au nevoie de îngrijiri. E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilități, dar această situație în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat Marcel Boloș, citat de News.ro.

Rafila pasează răspunderea

Tot azi a vorbit pe subiect și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

“Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici eu aș menționa un lucru care cred că este foarte important: în atribuțiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii și nu se referă la controlul pacienților, ci la marii prescriptori de concedii medicale și probabil că o organizare mai bună și o intensificare a controalelor va duce la echilibrarea situației în ceea ce privește numărul de concedii medicale.

Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătății”, a subliniat Rafila, citat de News.ro.

Întrebat dacă ar fi de acord cu eliminarea integrală a acestui impozit sau numai pentru femei gravide și bolnavi cronici, Rafila a spus: “Trebuie judecat cu precauție, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv bolile oncologice, femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situație, avem și urgențele medico-chirurgicale, dacă are cineva un accident, de exemplu”.

“Dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Bugetul casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că, de la mai puțin de 1 miliard lei, am ajuns să plătim 6 miliarde lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau este puțin, dar trebuie făcută o analiză care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face declarații, exclusiv declarații. Trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituții, respectiv Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății și, bineînțeles, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, îl au”, a adăugat Rafila.

Povestea taxei pe boală

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale (prin aplicarea CASS) a fost luată printr-o ordonanță și e în vigoare de la 1 ianuarie. Măsura a fost eliminată în Senat și este în procedură parlamentară la Camera Deputaților.

Ministrul de Finanțe nu a avut o estimare privind câți bani au fost colectați, până acum, la stat din această contribuție.

“Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei, pe care le încasăm. Repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale, cum se tot vehiculează, este contribuția la asigurările sociale de sănătate, care se plătește pe perioada concediului medical, ca și contribuția la pensii, care se plătește pe tot timpul perioadei în care ești activ în muncă.

Deci lucrurile acestea țin de rațiuni care au în vedere o abordare rațională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, a spus ministrul Finanțelor.

O analiză Curs de Guvernare arată că:

* România are cea mai mică indemnizație de concediu medical din UE;

* Cea mai mică alocare din PIB la concediile medicale din UE;

* Cei mai puțini absenți de la lucru din cauza bolii, din UE.

Lasă un comentariu