Prietenie și credință la Târgu Mureș

Distribuie pe:

În jur de 2.000 de credincioși romano-catolici, dar și reformați, greco-catolici și ortodocși au participat, sâmbătă seara, la tradiționala Procesiune de Înviere de la Târgu Mureș, care a pornit din fața Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul”, un lăcaș construit în stil baroc la începutul secolului al XVIII-lea, și s-a desfășurat în centrul orașului.

Preoții și enoriașii au înconjurat Piața Trandafirilor, purtând lumânări aprinse în mâini, cântând cântece despre Înviere, după care s-au întors la catedrala Romano-Catolică unde au primit binecuvântarea. Ei spun că prin cântecul care se interpretează în timpul procesiunii de Înviere, credincioșii fac și o mărturie că au credință în Hristos.

Premergător Procesiunii de Paște, în catedrala romano-catolică “Sfântul Ioan Botezătorul” are loc Liturghia, ocazie cu care se sfințește apa Botezului, focul și lumânarea de Paște, care îl simbolizează pe Hristos.

Începând cu ora 22.30, credincioșii care au participat la slujba de Înviere în catedrala romano-catolică și în bisericile din cartiere s-au reunit în centrul orașului pentru a lua parte la procesiune, purtând cu ei lumânarea Învierii, statueta lui Iisus Hristos cel înviat și steagurile bisericești.

Enoriașii care au participat la procesiune au spus că s-au pregătit pentru această sărbătoare ținând post, începând cu Miercurea Cenușii, un post ceva mai permisiv față de cel ortodox, în care se pune accentul pe rugăciune, pe păstrarea calmului, pe cumpătare, împăcare și, nu în ultimul rând, pe iertare.

Cei prezenți au precizat că se obișnuiește ca în Noaptea Învierii fiecare creștin să își pună o dorință pentru acest “nou început”, cea mai des exprimată dorință fiind aceea de pace și înțelegere între popoare, dar mai ales pentru liniște în familie.

Creștinii de altă confesiune decât cea romano-catolică au declarat că participă an de an la procesiunea de la Târgu Mureș, unii fiindcă provin din familii mixte, iar alții au ținut să-și însoțească prietenii.

La finalul procesiunii, credincioșii au revenit în fața Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul” unde au primit binecuvântarea.

În dimineața de Paște, credincioșii romano-catolici se adună la biserică pentru a participa la slujba de sfințire a bucatelor.

În curtea parohială a actualei Biserici “Sfântul Ioan Botezătorul” a existat, în anul 1707, o biserică din lemn construită de iezuiți, acesta fiind locul în care Francisc Rakoczi al II-lea, autointitulatul voievod al Transilvaniei, a depus jurământul.

Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusă în anul 1728, a fost proiectată de iezuitul Valentin Scherzer și construită sub conducerea meșterului Konrad Hammer din Cluj, fiind sfințită în anul 1750.

Biserica “Sântul Ioan Botezătorul” deține cele mai vechi statui din Târgu Mureș, cum ar fi cea a lui Ignațiu de Loyola (1750) și cea a lui Francisco de Xavier (1750), ambele pe fațada clădirii, Alegoriile Vechiului Testament și Noului Testament (1750) de pe altarul în stil baroc al bisericii și Arhanghelul Mihail și cei patru evangheliști (1763), pe amvon, precum și o serie de fresce, între care și “Ridicarea la cer a Fecioarei Maria” și o orgă făcută de meșterul Ludwig Mooser în anul 1869. (Agerpres)

Lasă un comentariu