Schimbarea orei - Cursa contra cronometru a unui colecționar de ceasuri din München

Distribuie pe:

În micul său apartament din München, Germania, Werner Stechbarth are parte de una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului. Odată cu trecerea la ora de vară, colecționarul trebuie să își regleze toate cele 366 de ceasuri care îi decorează pereții locuinței.

Schimbarea orei a avut loc în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, însă pensionarul de 76 de ani a început să își regleze ceasurile cu mult timp înainte.

“Încep cu una sau două săptămâni înainte și continui până după schimbarea orei, fără stres”. La unele modele, afișajul este digital, cu becuri LED, în timp ce la altele, un cuc vechi iese pentru a anunța ora fixată. Aceasta nu se întâmplă în același moment la toate ceasurile, Werner Stechbarth dorind să evite zgomotul.

Cu toate acestea, este imposibil de ignorat ticăitul produs de sute de ace de ceasornic și de cuc.

Multă vreme bucătar pentru compania aeriană germană Lufthansa, Werner Stechbarth a beneficiat de bilete de avion ieftine pentru a călători prin lume și a adus cu el, de fiecare dată, câte un ceasornic drept suvenir.

“Primul vine din Mexic, l-am adus în 1975. A fost ideea mamei mele”, a spus el, arătând spre un ceas cu sigla Coca-Cola, vizibil clar lângă fereastră.

Fiecare obiect are o poveste, precum un ceas cumpărat din Tunisia. “L-am pus în valiză și am uitat să scot bateriile; vă las să vă imaginați la ce s-au gândit cei de la paza aeroportului când au auzit un tic-tac venind din bagajele mele”, a povestit colecționarul râzând.

El a ratat zborul, dar odată ce verificările au fost finalizate, a reușit să revină la München, împreună cu ceasul.

Deși în prezent nu mai călătorește atât de mult, Werner Stechbarth continuă să cumpere ceasuri de pe internet sau din magazinele bavareze. De asemenea, el și-a depășit cu mult obiectivul de a deține 365, sau 366 de ceasuri în 2024, un an bisect. Multe dintre acestea sunt depozitate în pivniță.

Colecționarul, care poartă câte un ceas la fiecare încheietură și un altul atârnat de gât, susține că nu este întotdeauna foarte punctual. “Pe vremea când lucram, eram. Acum nu-mi pasă dacă este ora șase sau șapte. Seara, stau în fotoliu, închid televizorul și ascult ticăitul ceasurilor”, a mărturisit pensionarul, care trăiește singur.

Werner Stechbarth se duce apoi la culcare, în liniște - nu are decât două ceasuri în dormitor.

Lasă un comentariu