Descoperire importantă a arheologilor de la Pompeii

Distribuie pe:

Arheologii de la Pompeii au dezgropat un șantier antic, care oferă mai multe informații asupra tehnicilor de construcție pe care romanii le-au folosit pentru a înălța structuri emblematice precum Colosseumul și Panteonul.

Șantierul a fost probabil activ până când muntele vulcanic Vezuviu a erupt în anul 79 e.n., distrugând localitatea Pompeii din sudul Italiei, a precizat ministerul italian al culturii într-un comunicat.

Arheologii au descoperit unelte de lucru, stive de țigle, cărămizi din tuf, grămezi de var și piatră folosite la ridicarea zidurilor, care atestă faptul că romanii aveau o tehnică originală pentru fabricarea cimentului.

Betonul se pare că era preparat prin procedura “amestec fierbinte”, când varul nestins era amestecat inițial cu pozzolana uscată sau pozzolana cenușă, iar apa era adăugată abia cu puțin timp înainte ca zidurile să fie ridicate.

Drept urmare, în timpul construcției zidurilor, amestecul de var, pozzolana și pietriș era încă fierbinte în urma unei reacții termice. Acest lucru îl ajuta să se usuce mai rapid, scurtând timpul de construcție al structurii.

În mod normal, varul este stins cu apă cu mult timp înainte să fie folosit la construcție.

Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului arheologic Pompeii, a spus că cea mai recentă descoperire “ne ajută să înțelegem multe aspecte ale mărețului Imperiu Roman, nu în ultimul rând metoda de utilizare a betonului, fără de care nu am fi avut nici Colosseum, nici Panteonul și nici Termele lui Caracalla”.

Arheologii au descoperit recipiente de depozitare sub formă de amfore folosite pentru a stinge varul folosit la tencuială, precum și pentru a depozita alte unelte, de la greutăți de plumb folosite pentru a ridica un perete perfect vertical, la săpăligi din fier pentru prepararea mortarului și a varului.

Lasă un comentariu